H πρωινή σύσκεψη στα στρατηγεία των κομμάτων υπό τον πρόεδρό τους, ο λεγόμενος «πρωινός καφές», έχει γίνει ένας άτυπος θεσμός.

Στο ΠΑΣΟΚ η παράδοση των συσκέψεων αυτών είναι μακρά και ξεκινά από τον ίδιο τον Ανδρέα Παπανδρέου, που είχε στο πλευρό του τον Κώστα Λαλιώτη, και συνεχίστηκε από τον Κώστα Σημίτη, με τον στενό του συνεργάτη Νίκο Θέμελη, με τη συνταγή να φτάνει σε όλους τους επόμενους προέδρους μέχρι τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Με το που η ώρα φτάσει 10 το πρωί, στη Χαριλάου Τρικούπη ξεκινά ο «πρωινός καφές» στο γραφείο του Νίκου Ανδρουλάκη ή στην αίθουσα του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος. Με τις πρωινές εκπομπές να έχουν ολοκληρωθεί και την ατζέντα των θεμάτων της ημέρας εντός και εκτός Βουλής να ξεκαθαρίζει, η σύσκεψη ξεκινά.

Στον έκτο όροφο

Θέσεις δίπλα στον Νίκο Ανδρουλάκη στο στρατηγείο του ΠΑΣΟΚ, στον έκτο όροφο της Χαριλάου Τρικούπη, παίρνουν ο γραμματέας, Ανδρέας Σπυρόπουλος, ο βουλευτής και αντιπρόεδρος της Βουλής, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, η διευθύντρια του γραφείου Τύπου του κόμματος, Στεφανία Μουρελάτου, ο εκπρόσωπος Τύπου, Δημήτρης Μάντζος, και ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού, Παναγιώτης Δουδωνής, που αποτελεί και την πιο πρόσφατη προσθήκη. Στις συσκέψεις αυτές συμμετέχει συχνά και η διευθύντρια του γραφείου του Νίκου Ανδρουλάκη, Ελενα Αναστασίου, ο επικεφαλής της Κ.Ο., Μιχάλης Κατρίνης, και η αναπληρώτρια εκπρόσωπος, Αναστασία Σιμητροπούλου.

Στόχος είναι με το τέλος της σύσκεψης να έχουν ολοκληρωθεί η χάραξη πολιτικής για τα θέματα της επικαιρότητας, ο επικοινωνιακός σχεδιασμός γι' αυτά στα ΜΜΕ, η μελέτη των δημοσκοπήσεων με τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά και το πρόγραμμα του Ν. Ανδρουλάκη, καθώς έχει επιλεχθεί η στρατηγική της απευθείας επαφής του ίδιου με τους πολίτες μέσω περιοδειών.

Παρεμβάσεις

Οι συνδέσεις με Zoom και Skype κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων είναι συχνές. Ανάλογα με τα θέματα που προκύπτουν, παρεμβαίνουν για να δώσουν κατευθύνσεις πρόσωπα όπως ο Ν. Χριστοδουλάκης για τα οικονομικά, ο καθηγητής Χ. Δούκας για τα ενεργειακά, αλλά και οι δικηγόροι του Ν. Ανδρουλάκη, Μ. Καλαντζόπουλος, Μ. Βελεγράκης και Χρ. Κακλαμάνης, για εξελίξεις στην υπόθεση των παρακολουθήσεων.

«Παράλληλα, πραγματοποιούμε διαρκώς συναντήσεις με επιστήμονες, καθηγητές, ανθρώπους της αγοράς και της εργασίας, για να διαμορφώνουμε τις θέσεις μας και με βάση τις δικές τους γνώσεις και εμπειρίες. Σημασία έχει η ανατροφοδότηση με πληροφορίες εκτός των κομματικών ορίων. Μόνο έτσι έχεις ένα πραγματικά ανοιχτό κόμμα», σημειώνει στο «Secret» ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού, Π. Δουδωνής.

Σχεδιασμός

Αμέσως μετά ξεκινούν οι επεξεργασίες στον πολιτικό σχεδιασμό, ώστε σε συνεργασία με το γραφείο Τύπου να γίνουν οι ανάλογες παρεμβάσεις. «Στόχος είναι να γίνεται σαφές κάθε θέμα που βάζουμε στο επίκεντρο. Για εμάς η Yγεία, η ακρίβεια, η ενέργεια και οι ανισότητες αλλά και θέματα όπως η ανεξέλεγκτη κερδοφορία των τραπεζών αποτελούν προτεραιότητες», σημειώνουν στελέχη που συμμετέχουν στις συσκέψεις.

Με αφορμή την υπόθεση των παρακολουθήσεων, η έμφαση στη λειτουργία των θεσμών αποτελεί ξεχωριστό κεφάλαιο. Στη Χαριλάου Τρικούπη διατηρούν ειδικά γι’ αυτά τα θέματα διαρκώς ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τον Νίκο Αλιβιζάτο.

*Δημοσιεύτηκε στο Secret στις 10 Δεκεμβρίου 2022.