Στο επιφυλακτικό κοινό της Βόρειας Ελλάδας, καθώς η Συμφωνία των Πρεσπών έχει αφήσει το στίγμα της, βρέθηκε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης το διήμερο που μας πέρασε, προκειμένου να αποκαταστήσει τις σχέσεις του με τους Βορειοελλαδίτες ψηφοφόρους.

Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε μάλιστα τους ψηφοφόρους της ΝΔ να μη διστάσουν να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ.

«Θέλω να απευθυνθώ σε αυτόν τον κόσμο τον συντηρητικό. Ο κόσμος ο συντηρητικός και αυτός περνάει τις ίδιες δυσκολίες», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόσθεσε: «Αυτοί που μας κυβερνούν σήμερα είναι μια οικογένεια που δεν έχει καμία σχέση και με τις αξίες αυτού του συντηρητικού κόσμου, που παραδοσιακά βρίσκεται στη ΝΔ Δεν κυβερνούν γι' αυτούς, κυβερνούν για την πάρτη τους. Και ακόμα και αυτός ο κόσμος μένει στην απέξω».

«Δεν σας αντιπροσωπεύουν»

Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε: «Θα απευθυνθούμε λοιπόν και στους ανθρώπους που παραδοσιακά ψηφίζουν τη ΝΔ και είναι άνθρωποι με αξιοπρέπεια, με αξίες. Και θα τους πούμε ότι αυτοί δεν εκπροσωπούν τις δικές σας αξίες και ότι η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει μπροστά αφήνοντας πίσω την αδικία, τη ρεμούλα, την κλεψιά. Δεν σας αντιπροσωπεύουν».

Στις δηλώσεις του μετά το τέλος της περιοδείας του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι από την εικόνα που εισέπραξε προκύπτει πως η κατάσταση για τον κόσμο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των επαγγελματιών είναι η χειρότερη που υπήρξε ποτέ.

«Δεν υπήρχε ποτέ»

«Η συνδυαστική πίεση της αύξησης των λογαριασμών, της αύξησης των χρεών και της πραγματικής μείωσης της κατανάλωσης δεν υπήρχε γι' αυτόν τον κόσμο», είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας και υπογράμμισε ότι «οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έμειναν έξω από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και παρότι στη χώρα περάσαμε την κρίση χρέους, δεν έχουμε τραπεζικό σύστημα. Οι τράπεζες δεν αναλαμβάνουν κανένα ρίσκο, για να περάσεις έξω από τράπεζα, πρέπει να αποδείξεις ότι δεν χρειάζεσαι δάνειο. Ειδικά το τελευταίο διάστημα βλέπουμε μια διπλή κλοπή. Οι τράπεζες έχουν βρει μια σειρά τρόπους να αυξάνουν τα έσοδά τους, τα επιτόκια χορηγήσεων είναι στα ύψη, ενώ τα επιτόκια καταθέσεων είναι στο μηδέν».

«Η μικρομεσαία επιχείρηση βουλιάζει, ο δανειολήπτης κινδυνεύει να χάσει το σπίτι του και οι τράπεζες έχουν κέρδη 1 δισ. η καθεμία το 2022», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.