Ήταν σταθερή η κριτική στον Αλέξη Τσίπρα για «αρχηγισμό» από βουλευτές και στελέχη της «Ομπρέλας», το τελευταίο διάστημα όμως αυτή έχει οξυνθεί - αν και όχι δημόσια ακόμη.

Όσοι ανήκουν στην «Ομπρέλα», παρά την ήττα που υπέστησαν στο Συνέδριο, επιμένουν στην εσωκομματική κριτική. Λένε, συγκεκριμένα, για αποφάσεις που λαμβάνονται ερήμην των οργάνων, για το «πολιτικό κέντρο - πρωινός καφές» που υπολειτουργεί και για βασικά θέματα στρατηγικής που τα μαθαίνουν από τα ΜΜΕ.

Μάλιστα, έχουν την εντύπωση ότι κάποια πράγματα ο πρόεδρος δεν τα συζητά καν με όλους τους συνεργάτες του στην Κουμουνδούρου, οι οποίοι -υποστηρίζουν- αιφνιδιάζονται, αλλά το κρύβουν για ευνόητους λόγους.

Έλεγαν, για παράδειγμα, ότι δεν κατάλαβαν τι έννοια είχε το «όχι σε κυβέρνηση των ηττημένων», δηλαδή ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βγει πρώτο κόμμα, δεν θα επιδιώξει σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης, ακόμα και αν αθροιστικά τα ποσοστά ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚΚΙΝ.ΑΛ. - ΜέΡΑ25 είναι πάνω από 46%.

Δεν συμφωνούν

Οι της «Ομπρέλας» δεν συμφωνούν με αυτή τη θέση και θεωρούν ότι ο Τσίπρας το αποφάσισε μόνος του αυτό με κριτήριο τη δική του θέση στο Μέγαρο Μαξίμου, που δεν θα ήταν διασφαλισμένη αν ο ΣΥΡΙΖΑ έβγαινε δεύτερο κόμμα και μπορούσε να σχηματίσει κυβέρνηση λόγω απλής αναλογικής.

Με άλλα λόγια, η εσωκομματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ δικαιώνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που μιλούσε για «τερατογένεση», αφού θεωρεί ότι η κυβέρνηση των ηττημένων είναι μια… ρεαλιστική προοπτική.

*Δημοσιεύτηκε στο Secret στις 3 Δεκεμβρίου 2022.