-Ένα νέο παραθυράκι σε ό,τι αφορά την ερμηνεία των σχετικών προβλέψεων, μαθαίνω ότι επικαλούνται εσχάτως οι εντός του Μεγάρου Μαξίμου υπέρμαχοι της προσφυγής στη λαϊκή ετυμηγορία με την παλαιά και όχι τη νέα απογραφή. Σύμφωνα λοιπόν με τα λεγόμενά τους, το κλειδί στην όλη υπόθεση, δεν είναι η ημερομηνία της κάλπης, αλλά η μέρα προκήρυξης των εκλογών. Υπενθυμίζεται, πως βάσει Συντάγματος ήδη από την 1η Μαρτίου και μετά, όπως και να' χει, οι εθνικές εκλογές θα πρέπει να διεξαχθούν με τους συσχετισμούς που θα έχουν προκύψει από την επεξεργασία των στοιχείων του 2021. Ωστόσο, σύμφωνα με τα λεγόμενα των συγκεκριμένων κύκλων αν οι εκλογές προκηρυχθούν π.χ. εντός του Φεβρουαρίου, τότε ακόμη κι αν οι κάλπες στήνονταν μετά το ορόσημο της 1ης Μαρτίου θα πηγαίναμε να ψηφίσουμε με βάση την απογραφή του 2011. Για να έχει όμως όλο αυτό το σκηνικό θεσμική βάση και να μην παγιδευτεί η κυβέρνηση στον κίνδυνο να γίνει η μία εκλογική αναμέτρηση με την παλιά απογραφή και άλλη με τη νέα, οι εισηγητές της εν λόγω πρότασης διαμηνύουν ότι η κάλπη της απλής αναλογικής θα πρέπει να στηθεί περί τα τέλη Ιανουαρίου, ώστε να βγει χρονικά ο όλος σχεδιασμός.

-Εκτός των άλλων, η σκέψη αυτή περί εκλογών με την παλιά απογραφή εξακολουθεί να βασανίζει το Μέγαρο Μαξίμου και για άλλον ένα λόγο πλην της καθαρά πολιτικής παραμέτρου. Την αδυναμία συνεννόησης με την ηγεσία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., η οποία για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία δεν δείχνει διάθεση συνεννόησης με την κυβέρνηση. Βέβαια κάποια στιγμή θα πρέπει να το δει το θεματάκι αυτό το Μαξίμου. Βλέπετε μέσα σε λίγους μήνες έχουν «επαναστατήσει» οι επικεφαλής σημαντικών υπηρεσιών και οργανισμών, οι πρόεδροι των Ανεξάρτητων Αρχών και κάθε είδους παράγοντας. Τελικά αποδεικνύεται ότι εκείνοι που μάζευαν βιογραφικά προκειμένου να προκύψουν οι καλύτερες επιλογές για τα πόστα αυτά δεν είχαν και το καλύτερο αισθητήριο. Ούτε φυσικά εκείνοι ή καλύτερα εκείνος (που πλέον αναζητά αλλού την τύχη του) που ενέκρινε τελικώς τα… κατάλληλα πρόσωπα για τις κατάλληλες θέσεις. Αλλά τι να κάνεις; Πόσα να προλάβει ο άνθρωπος; Τζάμπα λοιπόν τα μητρώα στελεχών κι όλες αυτές οι καινοτομίες για τις οποίες μας ζάλιζαν τον έρωτα όλα αυτά τα χρόνια.

-Πάντως όλα αυτά ίσως πολύ σύντομα να αποτελούν ψιλά γράμματα, αφού ο Μητσοτάκης προσανατολίζεται ούτως ή άλλως στη νέα απογραφή για να μην υπάρχουν μπερδέματα.

-Το γεγονός ότι ο επικεφαλής του πρωθυπουργικού γραφείου, Γιάννης Μπρατάκος έκλεισε την πόρτα στους απανταχού αντιπεριφερειάρχες που έβλεπαν με καλό μάτι την πιθανή μετακόμισή τους στα «γαλάζια» ψηφοδέλτια των εθνικών εκλογών, συνιστά ένα… δώρο του Μαξίμου στους νυν βουλευτές, οι οποίοι τα είχαν πάρει εδώ και καιρό στο κρανίο. Δεν τους έφταναν οι εξωκοινοβουλευτικοί, είχαν και τους αυτοδιοικητικούς να κάνουν παιχνίδι με ό,τι αυτό συνεπάγεται με τα πλεονεκτήματα που έχουν οι τελευταίοι σε επίπεδο διαχείρισης κονδυλίων και υλοποίησης ρουσφετιών. Εκτός των άλλων, η εξέλιξη αυτή «πονάει» και τον στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού Θανάση Νέζη, ο οποίος «δούλευε» πολύ το συγκεκριμένο μέτωπο, θεωρώντας ότι οι παράγοντες της Αυτοδιοίκησης -ιδιαίτερα στην επαρχία- έχουν τη δυνατότητα να πάνε πακέτο στη ΝΔ κεντρώους ψηφοφόρους που αμφιταλαντεύονταν για την τελική τους επιλογή. Ωστόσο, πριν και πέρα απ' όλα, φαίνεται ότι ο Μητσοτάκης βάζει την ισορροπία και την εσωκομματική ομαλότητα ενόψει της διπλής κάλπης που έρχεται. Πάντως, το απαγορευτικό ισχύει για τους νυν αντιπεριφερειάρχες. Όχι για τους πρώην υποψήφιους δημάρχους ή περιφερειακούς συμβούλους. Για να εξηγούμαστε…

-Για του λόγου το αληθές μάλιστα, μαθαίνω ότι δεδομένης της δυναμικής που καταγράφεται για τον ίδιο σε όλα τα επίπεδα, στο Μαξίμου σχεδιάζουν να επιταχύνουν το θέμα της ανακοίνωσης του Νίκου Βλαχάκου για το ψηφοδέλτιο της Α' Πειραιά.