Δύο αλλά όχι ξένοι
Δύο αλλά όχι ξένοι Σπύρος Χαριτάτος Μπάγια Αντωνοπούλου
tsipras
Παραπολιτικά

Επιμένει ο ΣΥΡΙΖΑ: Οι συζητήσεις στην Κουμουνδούρου για τις παρακολουθήσεις, οι επιθέσεις εναντίον της κυβέρνησης και οι αποκαλύψεις

Τι ισχυρίζονται οι στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα

Επικαλούμενα το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Το Βήμα της Κυριακής», τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν ότι η ΕΥΠ και οι διαχειριστές του Predator ήταν ένα ενιαίο κέντρο παρακολούθησης που δρούσε από το Μέγαρο Μαξίμου και επισημαίνουν ακόμα ότι για αυτόν τον λόγο ο πρωθυπουργός απέφυγε να πάει στη Βουλή για να απαντήσει στις ερωτήσεις που κατέθεσε για το θέμα ο Αλέξης Τσίπρας.

«Η εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ αποκαλύπτει ότι το Predator, όχι μόνο λειτουργούσε σε χώρους του ελληνικού Δημοσίου, αλλά και ότι αυτοί που το λειτουργούσαν ήταν αποσπασμένοι αστυνομικοί, των οποίων τα ονοματεπώνυμα βλέπουν για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας», λένε οι συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτουν: «Με δυο λόγια, το αφήγημα του κ. Μητσοτάκη ότι δήθεν κάποιος άγνωστος ιδιώτης χρησιμοποιούσε το κακόβουλο λογισμικό καταρρέει με ονόματα και διευθύνσεις».

Παράλληλα, επισημαίνουν: «Το μόνο που μένει πλέον στον κ. Μητσοτάκη, που εδώ και τρεις εβδομάδες κρύβεται από τη Βουλή, είναι να βρει το θάρρος και να δώσει μια απάντηση: Ισχύει η σημερινή συγκλονιστική αποκάλυψη της εφημερίδας "Documento" ότι η ΕΥΠ παράλληλα με το Predator παρακολουθούσε και με επίσημη επισύνδεση τον τότε υπουργό Ενέργειας, κ. Χατζηδάκη, καθώς και τον επικεφαλής της διεύθυνσης εξοπλιστικών, κ. Αλεξόπουλο; Αν θέλει να το διαψεύσει, μπορεί πολύ απλά να ζητήσει στην ΑΔΑΕ να ελέγξει τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, που με βάση το νόμο υποχρεούνται να τηρούν αρχείο».

Τι γράφτηκε

Να θυμίσουμε ότι, σύμφωνα με την εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής», στο κτίριο της ΕΥΠ στην Αγία Παρασκευή είχε εγκατασταθεί και λειτουργούσε την περίοδο κυρίως 2020-2022 το Predator. Μάλιστα, στον συγκεκριμένο χώρο έδιναν το «παρών» αστυνομικοί που είχαν μετατεθεί στην ΕΥΠ κυρίως από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής, αλλά και από άλλες αστυνομικές υπηρεσίες. «Τα ονόματα όλων των αστυνομικών, όπως οι Χρήστος Χ., Ηλίας Κ., Παναγιώτης Τ., Ιωάννης Γρ., Κώστας Π., (ορισμένοι με τον βαθμό του αρχιφύλακα, αστυνόμου κ.τλ.) αλλά και άλλων που είχαν ενεργοποιηθεί πέριξ του Predator σε κρίσιμα πόστα είναι στη διάθεση της εφημερίδας», αναφέρει το «Βήμα της Κυριακής».

«Άρον-άρον»

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, «ορισμένοι από αυτούς έχουν επιστρέψει άρον-άρον τις τελευταίες εβδομάδες σε υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης. Η ομάδα αυτή που είχε διαχειριστεί το Predator φέρεται να είχε προϊστάμενη μια αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ. που είχε πολυετή παρουσία στην προαναφερόμενη υπηρεσία της Αστυνομίας, αλλά και σε άλλες υπηρεσίες των σωμάτων ασφαλείας. Η συγκεκριμένη αξιωματικός είχε τοποθετηθεί σε κρίσιμα πόστα της ΕΥΠ με ευθύνη ελέγχου και του συστήματος νόμιμων συνακροάσεων ύστερα από μεσολάβηση άλλου στελέχους της ΕΛ.ΑΣ με τον οποίο διατηρούσε πολύχρονες επαφές. Ο εν λόγω αστυνομικός ήταν στενός συνεργάτης του επιχειρηματία Γιάννη Λαβράνου, που φέρεται ότι συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις για την ενεργοποίηση του συγκεκριμένου λογισμικού στη χώρα μας. Επιπλέον, η εν λόγω αξιωματικός, η οποία υπέγραψε και το αίτημα για την παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝ.ΑΛ., Νίκου Ανδρουλάκη, θεωρούνταν η πιο στενή συνεργάτης του τότε διοικητή της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέοντος».

«Διαρκής επαφή»

Σύμφωνα με το «Βήμα», ο Κοντολέων «διατηρούσε διαρκή επαφή, σύμφωνα με μαρτυρίες που είναι στη διάθεση της εφημερίδας, με τον Λαβράνο, με επισκέψεις και στο γραφείο του τελευταίου στο Νέο Ψυχικό. Σε ένα τρίγωνο που αποτελούνταν από τους Λαβράνο, Κοντολέοντα και την εν λόγω αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ., που ουσιαστικά φέρεται να συμμετείχαν στην εγκατάσταση ή κάποιοι εξ αυτών και στη διαχείριση του λογαριασμού υφαρπαγής όλων των δεδομένων από κινητά δεκάδων στόχων».