Επί τάπητος έχουν τεθεί το τελευταίο διάστημα στην Κουμουνδούρου οι ενδεχόμενες υποψηφιότητες από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τόσο στις περιφέρειες όσο και στους μεγάλους δήμους, και δη στους Δήμους Αθηναίων και Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έντονες πιέσεις δέχεται ο πρώην πρύτανης του ΑΠΘ Γιάννης Μυλόπουλος να διεκδικήσει τον δήμο της συμπρωτεύουσας με το χρίσμα του κόμματος της Αριστεράς, αν και το περιβάλλον του έχει κάνει γνωστό ότι, ιδανικά, θα ήθελε να διεκδικήσει κοινοβουλευτική έδρα στις εθνικές εκλογές, και συγκεκριμένα μια θέση στο ψηφοδέλτιο της Α' Θεσσαλονίκης. Ακόμα μεγαλύτερο πονοκέφαλο για τον κ. Τσίπρα, πάντως, φαίνεται να αποτελεί ο Δήμος της Αθήνας και το αντίπαλον δέος στον Κώστα Μπακογιάννη.

«Ούτε να το σκέφτεται»

«Η Έφη Αχτσιόγλου δεν θέλει ούτε να το σκέφτεται», σχολιάζουν στελέχη του κόμματος που συνομιλούν με την τομεάρχη Οικονομικών, ενώ διερευνητικές επαφές εξεύρεσης προσώπου -από τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο- έχει αναλάβει εσχάτως ο Νάσος Ηλιόπουλος. Οσον αφορά την Περιφέρεια Αττικής, ο ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθεί την κινητικότητα του Γιάννη Σγουρού, αν και -όπως λένε οι καλά γνωρίζοντες τις διεργασίες στην Κουμουνδούρου- η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θα προτιμούσε έναν πολιτικό πρώτης γραμμής του κόμματος για να σταθεί απέναντι στον Γ. Πατούλη.

Αντίστοιχη λογική επικρατεί και στις περιπτώσεις άλλων περιφερειών, όπως στη Δυτική Ελλάδα, όπου αρκετοί θα έβλεπαν με καλό μάτι μια υποψηφιότητα του βουλευτή Θάνου Μωραΐτη, και στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, όπου θα προτιμούσαν μια κοινή υποψηφιότητα ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ υπό τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Πεταλωτή. Επίσης, για την Περιφέρεια Θεσσαλίας, απέναντι στον ισχυρό Κώστα Αγοραστό ακούγεται το όνομα του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλη Κόκκαλη.

Πρύτανης

Σχετικά με την Περιφέρεια Ηπείρου, στην Κουμουνδούρου λέγεται ότι εξετάζεται η περίπτωση του πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Τριαντάφυλλου Αλμπάνη, ενώ για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας σκέφτονται σοβαρά να προτείνουν για τη θέση του υποψήφιου περιφερειάρχη τον Απόστολο Γκλέτσο, ο οποίος στις προηγούμενες εκλογές πέρασε ως ανεξάρτητος στον δεύτερο γύρο, αφήνοντας πίσω τον Δημήτρη Αναγνωστάκη (ΣΥΡΙΖΑ) και την Κατερίνα Μπατζελή (ΠΑΣΟΚ).

Διαφορές

Μόνο που φαίνεται πως άλλα σχεδιάζει η Κουμουνδούρου και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας και άλλα σκέφτονται οι τοπικοί παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι χαρακτηριστικό ότι την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου ετοιμάζουν από κοινού εκδήλωση οι περιφερειακές παρατάξεις «Στερεά Υπεροχής», επικεφαλής της οποίας είναι ο Δημήτρης Αναγνωστάκης, και «Πατρίδα μας η Στερεά», με επικεφαλής την Κ. Μπατζελή.

*Δημοσιεύτηκε στο Secret στις 12 Νοεμβρίου 2022.