Ο κύβος φαίνεται ότι ερρίφθη στην κυβέρνηση και, αν οι εκλογές γίνουν -όπως όλα δείχνουν- μετά τον Μάρτιο, θα διεξαχθούν με βάση τη νέα απογραφή του 2021.

Αυτό αλλάζει σε αρκετές εκλογικές περιφέρειες το τοπίο, με το μοντέλο των αλλαγών να είναι σχετικά απλό: η περιφέρεια χάνει έδρες και τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα κερδίζουν.

Ανάμεσα στους κερδισμένους θα είναι σίγουρα η Α’ Θεσσαλονίκης και ίσως η Β’ Θεσσαλονίκης. Για την πρώτη εκλογική περιφέρεια οι αλλαγές θα είναι πολύ καθοριστικές.

Οι 16 έδρες θα γίνουν σίγουρα 17, πολύ πιθανώς 18, ενώ δεν αποκλείεται να έχουμε τελικά +3 ή και ακόμα +4 έδρες. Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι υπάρχει πάντοτε το σενάριο της αποχώρησης του Κώστα Καραμανλή από τη λίστα, ανοίγει σε πολύ μεγάλο βαθμό το παιχνίδι της βουλευτικής εκλογής για τη Ν.Δ., που θα είναι, όπως όλα δείχνουν, και πρώτο κόμμα.

Ετσι, και η λίστα θα μεγαλώσει (σήμερα οι υποψήφιοι είναι 20 για 16 έδρες), αλλά και ο αριθμός των βουλευτών, που σήμερα είναι επτά και στις εθνικές εκλογές μπορεί να φτάσουν στη δεύτερη κάλπη και αν η Ν.Δ. κερδίσει την αυτοδυναμία, θα φτάσει μέχρι και οκτώ ή εννέα έδρες.

Στα ονόματα μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία συγκλονιστική κινητικότητα. Και οι έξι σημερινοί βουλευτές (Γκιουλέκας, Ράπτη, Καλαφάτης, Σιμόπουλος, Ευθυμίου και Κούβελας) θα είναι ξανά στη λίστα, ο Καραμανλής αποτελεί ένα ερώτημα, ενώ σίγουροι για τη λίστα θεωρούνται ο πρώην υφυπουργός Γιώργος Ορφανός, οι πολιτευτές του 2019 Διαμαντής Γκολιδάκης και Νίκος Καραγιαννακίδης και η ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη.

Εντονα ακούγονται τα ονόματα της Δήμητρας Ακριτίδου και της Αφροδίτης Νέστορα, ενώ πολλοί θεωρούν ότι στο παιχνίδι μπορεί να μπουν και οι δημοσιογράφοι και πολιτευτές του 2919 Δημήτρης Βενιέρης και Σύνθια Σάπικα.

Στη Β’ Θεσσαλονίκης σίγουροι για τη λίστα είναι οι τρεις βουλευτές (Καράογλου, Αναστασιάδης και Βαρτζόπουλος), ο πολιτευτής Φάνης Παπάς και οι Κατερίνα Ζιούτα και Χριστίνα Πλάρα, που ήταν υποψήφιες και το 2019, καθώς και η Αρτεμις Αγαθοκλέους. 

Δημοσιεύθηκε στο Secret το Σάββατο 29/10