Στον ΣΥΡΙΖΑ καταγράφονται χαώδεις διαφορές στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής και κυρίως στο πώς θα πρέπει να αντιμετωπίσει το κόμμα τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ο Αλ. Τσίπρας, δεχόμενος πιέσεις από τους ΠΑΣΟΚογενείς του ΣΥΡΙΖΑ, στην τελευταία συνεδρίαση της Κ.Ε. πήγε να παραστήσει τον «τουρκοφάγο», κάνοντας αναφορές στο δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια στην Ανατολική Μεσόγειο.

Βέβαια, την ίδια στιγμή είναι απορίας άξιον πώς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φροντίζει να κρατά αποστάσεις από τη στρατηγική επιλογή της χώρας να ενισχύσει την αμυντική της θωράκιση με τη σύναψη εξοπλιστικών προγραμμάτων. Ας προσπεράσουμε όμως αυτή την αμφίσημη τακτική του Αλ. Τσίπρα και ας πάμε στην ουσία του εσωκομματικού προβλήματος που καλείται να αντιμετωπίσει.

Δεν ενθουσιάστηκαν

Στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως οι δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς, που συμπλέουν και με όσους επέστρεψαν στον ΣΥΡΙΖΑ από τη ΔΗΜ.ΑΡ. του Φ. Κουβέλη, δεν ενθουσιάστηκαν με την ιδέα να μπει το κόμμα στη λογική της προώθησης των χωρικών μας υδάτων στην παρούσα συγκυρία. Η Ρεπούση, η Γιαννακάκη, ο Δανέλλης κ.ά. δεν το είδαν με καλό μάτι.

*Δημοσιεύτηκε στο Secret στις 29 Οκτωβρίου 2022.