Για τις ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης, τις οποίες μάλιστα χαρακτήρισε μεγάλες, στα θέματα της ενέργειας, μίλησε χθες ο Αλέξης Τσίπρας κατά τον χαιρετισμό του στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του καθηγητή του Πανεπιστημίου Πειραιά, Νικόλα Φαραντούρη «Η Ενεργειακή Κρίση στην Ελλάδα – Η δίνη της ακρίβειας, οι προειδοποιήσεις, οι προτάσεις για έξοδο».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι «όλες οι κινήσεις της κυβέρνησης από την 1η μέρα της κρίσης ήταν λανθασμένες με αποτέλεσμα να υπάρξει ρεκόρ ενεργειακού πληθωρισμού».

«Η κυβέρνηση, δέσμια των ιδεολογικών της εμμονών αλλά και ισχυρών συμφερόντων στο χώρο της ενέργειας, απενεργοποίησε από την πρώτη μέρα της θητείας της την δυνατότητα του κράτους να παρεμβαίνει στον τομέα της ενέργειας και αγνόησε αυτό που κάθε χώρα θα έπρεπε να έχει ως πρώτο στόχο: την ενεργειακή ασφάλεια και αυτονομία, παραδίδοντας τη χώρα στο ρίσκο του εισαγόμενου φυσικού αερίου», τόνισε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Ανεξάρτητα λοιπόν από την ανεπάρκεια της Ευρώπης, οι ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης για το ρεκόρ ενεργειακού πληθωρισμού είναι εξαιρετικά μεγάλες», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας στη συνέχεια .

Αλλαγή στάσης

Εν τω μεταξύ, τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνουν λόγο για «κυβερνητικό αλαλούμ», σχολιάζοντας την αλλαγή στάσης του Μαξίμου σε ότι αφορά το πετρέλαιο κίνησης

«Μόλις την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή ο κ. Μητσοτάκης, όταν στριμώχτηκε από τον κ. Τσίπρα για τις εκρηκτικές αυξήσεις στο πετρέλαιο κίνησης, έσπευσε να προαναγγείλει επαναφορά  της επιδότησης, υποσχόμενος πτώση της τιμής που έχει ξεπεράσει πλέον αυτή της βενζίνης», τόνιζαν χαρακτηριστικά στην Κουμουνδούρου.

«Ο εκπρόσωπός του κ. Οικονόμου σχεδόν απέρριψε το ενδεχόμενο επιδότησης του diesel κίνησης, αδειάζοντας τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη», ανέφερε από τη μεριά του ο τομεάρχης ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης.

«Δεν έχει τέλος»

Οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα υποστηρίζουν ακόμα «το κυβερνητικό αλαλούμ δεν έχει τέλος. Δεν φτάνει που απορρίπτει τα απολύτως αναγκαία μέτρα μείωσης του ΦΠΑ στα τρόφιμα και του ΕΦΚ στα καύσιμα, με τις παλινωδίες και την εμμονή στην επικοινωνιακή διαχείριση, η κυβέρνηση δημιουργεί τεράστια σύγχυση και οδηγεί σε πρωτοφανή απόγνωση νοικοκυριά και επιχειρήσεις».

«Υπεύθυνος»

Από την πλευρά της, η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, στη συζήτηση του προσχεδίου του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2023 ανέφερε ότι «κάποιοι σωρεύουν ανεξέλεγκτα υπερκέρδη, κερδοσκοπούν σε βάρος της πλειονότητας της κοινωνίας, όταν τα λαϊκά νοικοκυριά δεν μπορούν να βγάλουν όχι απλώς τον μήνα, αλλά ούτε το δεκαπενθήμερο . Ο κ. Μητσοτάκης είναι υπεύθυνος για την αισχροκέρδεια που λεηλατεί καθημερινά το εισόδημα των εργαζομένων».

«Φαύλος κύκλος»

Σε ότι αφορά  τις επιδοτήσεις σημείωσε ότι «η κυβέρνηση έφτιαξε έναν κουμπαρά 9,5 δισ. που χρηματοδοτείται βασικά από τους πολίτες, από τον οποίο πληρώνονται οι επιδοτήσεις που καταλήγουν και πάλι στις εταιρείες. Έτσι λειτουργεί ένας φαύλος κύκλος τροφοδότησης της αισχροκέρδειας από πολλαπλές πηγές που λεηλατούν το εισόδημα των πολιτών. Αυτή είναι η πολιτική της κυβέρνησης, η πολιτική που στηρίζει τα υπερκέρδη ολιγοπωλίων, την ώρα που η κοινωνία φτωχοποιείται».