«Απερχόμενο πρωθυπουργό», ο οποίος «προσπαθεί να μείνει γαντζωμένος στην καρέκλα της εξουσίας όσο περισσότερο μπορεί», χαρακτήρισε χθες ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τον Κυριάκο Μητσοτάκη, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι «η ακρίβεια είναι πολιτική επιλογή της κυβέρνησης».

Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι « η Ελλάδα σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat είναι η χώρα με την ακριβότερη τιμή στην ηλεκτρική ενέργεια σε όλη την Ευρώπη (προ φόρων και επιδοτήσεων). Και αυτό οφείλεται στην επιλογή Μητσοτάκη η ΔΕΗ να γίνει πρωταγωνιστής της αισχροκέρδειας. Και ένα χρόνο τώρα να μη λαμβάνει κανένα μέτρο για την αντιμετώπισή της. Η δήθεν κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής έδειξε το αποτέλεσμα μόνο τον Σεπτέμβριο έχουμε 450 εκατ. υπερκέρδη».

Ενεργειακή κρίση

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ακόμα ότι η πολιτική της κυβέρνησης έχει ως αποτέλεσμα οι πολίτες να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. «Ο πληθωρισμός έχει σκαρφαλώσει στο 12%. Και στην αγορά δεν υπάρχει σχεδόν κανένας έλεγχος τιμών. Αυτό είναι ζήτημα πολιτικής επιλογής», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Όπως ζήτημα πολιτικής επιλογής είναι η διατήρηση υψηλού συντελεστή φορολόγησης σε προϊόντα βασικής κατανάλωσης, όπως και στα καύσιμα. Αυτό στη πράξη δίνει τη δυνατότητα να λεηλατείται κυρίως  η μεσαία τάξη αλλά και τα χαμηλά στρώματα, αφού αυτά κυρίως πλήττουν οι έμμεσοι φόροι, ώστε να δίδεται η δυνατότητα διαθέσιμων πόρων για επιδοτήσεις που στη πραγματικότητα πηγαίνουν στις τσέπες των παραγωγών ενέργειας».

Φουλ επίθεση

Ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε προσωπικά εναντίον του πρωθυπουργού λέγοντας ότι «είναι προφανές ότι ο κ. Μητσοτάκης αναγνωρίζοντας πλέον ότι είναι απερχόμενος, ότι δεν έχει καμία ελπίδα επανεκλογής, αγωνιά να κερδίσει χρόνο. Όσο περισσότερο χρόνο μπορεί, γαντζωμένος στη καρέκλα της εξουσίας. Τόσο για να πετύχει τη συγκάλυψη, το κουκούλωμα του μεγάλου σκανδάλου των παρακολουθήσεων όσο και για να προλάβει να ελέγξει τη κατανομή του μεγαλύτερου μέρους των ευρωπαϊκών πόρων, με όρους απόλυτης αδιαφάνειας. Απέναντι σε αυτή την επιλογή Μητσοτάκη να κερδίσει χρόνο, οφείλουμε να επαγρυπνούμε αλλά οφείλουμε και να αξιοποιήσουμε το χρόνο αυτό».

Αντιπαραθέσεις

Ωστόσο, για άλλη μια φορά δεν έλειψαν οι εσωκομματικές αντιπαραθέσεις. Με αφορμή τη δημοσκοπική στασιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ και τους λόγους  που την προκαλούν υπήρξε αντιπαράθεση μεταξύ του πρώην υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη και τον Νίκο Παππά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Νίκος Φίλης, απέδωσε την στασιμότητα του κόμματος του στο γεγονός ότι προσπαθεί να προσεγγίσει ψηφοφόρους που δύσκολα θα μετακινηθούν από το κέντρο. «Δεν μπορούμε να ασχολούμαστε με τον κάθε κυρ Παντελή», είπε χαρακτηριστικά, «αντί να κάνουμε  άνοιγμα στους νέους   και όσους είναι απογοητευμένοι από την πολιτική».

Στον Νίκο Φίλη απάντησε ο Νίκος Παππάς σε έντονο ύφος, ότι δεν μπορεί να μιλά απαξιωτικά για την πολιτική του κόμματος. 

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας, κλείνοντας τη συνεδρίαση, τόνισε ότι δεν πρέπει να βάζουμε εμπόδια στους εαυτούς μας. Όλοι μαζί πρέπει να δουλέψουμε για να πάει καλύτερα το κόμμα». Και πρόσθεσε με νόημα: «Όλοι μαζί πρέπει να τραβήξουμε κουπί».

Συνεργασίες

Ενδιαφέρον είχε πάντως και η τοποθέτηση του πρώην υπουργός Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνου Σκουρλέτη, ο οποίος  μιλώντας για τις αυτοδιοικητικές εκλογές ανέφερε ότι οι όποιες συνεργασίες θα πρέπει να γίνουν με αυτοδιοικητικούς όρους. Επισήμανε παράλληλα και την αξία της απλής αναλογικής που κατήργησε η κυβέρνηση.