Μια τεράστια στροφή στο θέμα του Mεταναστευτικού έχει κάνει ο Αλέξης Τσίπρας, ερχόμενος όχι πιο κοντά προς το Kέντρο, αλλά προς όσα υποστηρίζουν δεξιά κόμματα στην Ευρώπη. Την ίδια ώρα, ωστόσο, βουλευτές, ευρωβουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν στη λογική των open borders, καταγγέλλουν την κυβέρνηση και το Λιμενικό Σώμα όπου σταθούν και όπου βρεθούν και ρίχνουν λάδι στη φωτιά που θέλει να κρατήσει αναμμένη η Τουρκία και προσωπικά ο Ταγίπ Ερντογάν.

Η αλλαγή τακτικής του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώθηκε στη Θεσσαλονίκη, αλλά πέρασε σχεδόν απαρατήρητη, αφού στην επικαιρότητα κυριάρχησαν άλλα θέματα από την ομιλία του και τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη ΔΕΘ. Εκεί, λοιπόν, ούτε λίγο ούτε πολύ, ο Αλέξης Τσίπρας διατύπωσε τη θέση ότι οι μετανάστες που έρχονται στην Ελλάδα είτε πρέπει να δεχθούν να δουλέψουν ως εργάτες γης είτε, σε διαφορετική περίπτωση, πρέπει να απελαύνονται!

Η πρόταση

Πώς πρότεινε, λοιπόν, ο κ. Τσίπρας να αντιμετωπίζει η χώρα μας τους μετανάστες; Να τους λέει, όπως τόνισε, «εάν έρθετε εδώ, θα ξέρετε ότι έχετε δύο επιλογές: ή να γυρίσετε πίσω ή να ενταχθείτε με τους όρους που το ελληνικό κράτος προβλέπει να ενταχθείτε, που σημαίνει να μπείτε σε μια παραγωγική διαδικασία, που σημαίνει η ερειπωμένη ύπαιθρος να αποκτήσει εργάτες γης, που σημαίνει ότι δεν θα κάθεστε για να σας δίνουμε επιδόματα μέχρι να βρείτε τον τρόπο να φτάσετε στην Ευρώπη με smugglers, με διακινητές». Υπογράμμισε, μάλιστα, πως αυτό «είναι μια άλλη αντίληψη που κάποια στιγμή πρέπει να τη συζητήσουμε σοβαρά. Να σπάσουμε αυτό το ταμπού. Είναι κρίσιμο θέμα».

Το «σήμα»

Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε, επομένως, το «σήμα»: Τέρμα στην πολιτική των ανοιχτών συνόρων, που με πάθος υπερασπιζόταν επί δεκαετίες, τέρμα στη λογική της υποδοχής και φιλοξενίας όλων των αλλοδαπών που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο εισέρχονται στην ελληνική επικράτεια. Από εδώ και στο εξής, η γραμμή που χαράσσει ο ίδιος είναι σίγουρα πιο αυστηρή από τα περισσότερα κόμματα της Αριστεράς στην Ευρώπη και πολύ κοντά σε αυτά που υποστηρίζουν σκληροπυρηνικοί δεξιοί πολιτικοί, ιδίως δε η φράση «δεν θα κάθεστε για να σας δίνουμε επιδόματα».

Ακόμα και στο ζήτημα του φράχτη στον Εβρο η αλλαγή στάσης είναι εντυπωσιακή. «Προφανώς δεν αντιτιθέμεθα στην πρακτική, που είναι διεθνής πρακτική, εκεί όπου υπάρχουν περάσματα, εύκολα περάσματα, να υπάρχει έλεγχος με φυλάκια, με τείχη, όπως προβλέπει κάθε χώρα που θέλει να έχει τον έλεγχο των συνόρων της, που σας είπα πιο πριν ότι είναι και υποχρέωση και δικαίωμα», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Συγγνώμη»

Την ίδια ώρα, βέβαια, οι βουλευτές του εκδίδουν πύρινες ανακοινώσεις για τους 38 στον Εβρο, θέμα για το οποίο η ίδια η ΜΚΟ που ανακίνησε το θέμα αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη, ενώ ευρωβουλευτές όπως ο Στέλιος Κούλογλου φιλοξενούν στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ομιλίες ανθρώπων που προσιδιάζουν με τα όσα έλεγε ο Ερντογάν από το βήμα του ΟΗΕ. Μύλος...

*Δημοσιεύτηκε στο Secret στις 24 Σεπτεμβρίου 2022.