Την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ αναδεικνύουν τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που επισημαίνουν μάλιστα ότι είναι «η μόνη λύση για να αντιμετωπιστεί η αισχροκέρδεια στην ενέργεια».

Χθες, Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου, ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, αλλά και η τομεάρχης οικονομικών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Έφη Αχτσιόγλου, επέμειναν στην χρησιμότητα του μέτρου, φέρνοντας μάλιστα και συγκεκριμένα παραδείγματα για το τι συμβαίνει στην Ευρώπη.  

«Είναι φυσιολογικό να δίνουμε 2 δισ. το Σεπτέμβρη για να συγκρατήσουμε τις τιμές –χρήματα που βγαίνουν από τους φόρους των πολιτών και πηγαίνουν στην αισχροκέρδεια- και δεν είναι φυσιολογικό με 400 εκ. να επανακτήσουμε το δημόσιο έλεγχο της ΔΕΗ ώστε να συγκρατήσουμε έτσι τις τιμές;», αναρωτήθηκε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Συνδυασμός»

Από την πλευρά της η Έφη Αχτσιόγλου τόνισε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. κατέθεσε στη ΔΕΘ έναν συνδυασμό παρεμβάσεων για τη μείωση του κόστους ενέργειας, με πλαφόν στη χονδρική και στη λιανική τιμή, με αποσύνδεση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος από το φυσικό αέριο, με κρατική ΔΕΗ, με πλαφόν στο ποσοστό κέρδους, δηλαδή κόστος παραγωγής συν 5%».

Στη συνέχεια, η ίδια εξήγησε: «Ο δημόσιος έλεγχος στην επιχείρηση ενέργειας είναι κομβικός για να μπορέσει να οδηγήσει τις τιμές προς τα κάτω. Ήδη αρκετές χώρες στην Ευρώπη όπως η Γαλλία και η Γερμανία εθνικοποιούν τις αντίστοιχες επιχειρήσεις. Συνειδητοποιούν οι κυβερνήσεις τη σημασία της δημόσιας παρέμβασης, όπως έγινε και την περίοδο της πανδημίας. Άρα, αυτό που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. όχι απλώς δεν αντιβαίνει, αλλά εναρμονίζεται με την ευρωπαϊκή τάση».

«Κανένας έλεγχος»

Τα στελέχη της Κουμουνδούρου επισημαίνουν ακόμα τις αρνητικές συνέπειες της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων που ακολούθησε η ΝΔ, τονίζοντας ότι σύμφωνα με στοιχεία που βγήκαν τον Αύγουστο από τη Eurostat, η Ελλάδα έχει ετήσια αύξηση 200% στο φυσικό αέριο με το μέσο ευρωπαϊκό όρο να είναι στο 60%. «Κι αυτό γιατί δεν υπάρχει κανένας έλεγχος», λένε χαρακτηριστικά.

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έλεγαν επίσης ότι  «η ΔΕΗ το 2015 είχε χρέος που ξεπερνούσε τα 4 δισ., μέσα σε 4,5 χρόνια μειώσαμε το χρέος πάνω από 1 δισ., έγιναν 2,5 δισ. επενδύσεις και το ρεύμα στους καταναλωτές δεν αυξήθηκε ούτε ένα ευρώ».

«Εδώ και μήνες»

Σε ότι αφορά  την αποσύνδεση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος από την τιμή του φυσικού αερίου σημείωναν  ότι «αυτό ήδη υλοποιείται εδώ και μήνες από την Ισπανία και την Πορτογαλία, γι’ αυτό και έχουν πολύ χαμηλότερες τιμές στη χονδρική απ’ ό,τι η Ελλάδα. Η ελληνική κυβέρνηση δεν διεκδίκησε κάτι τέτοιο με ένα σοβαρό σχέδιο».