Συζητήσεις επί συζητήσεων γίνονται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για την προοπτική μιας «προοδευτικής διακυβέρνησης» έπειτα από εκλογές με απλή αναλογική.

Στην Κουμουνδούρου υπάρχει αισιοδοξία ότι προς τα εκεί πάνε τα πράγματα και ότι, τελικά, την εξέλιξη θα τη φέρει η ζωή, παρά την αντίσταση που κρατάει ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Αυτό που ενδεχομένως δεν γνωρίζουν στο επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα είναι ότι γίνονται συζητήσεις, στις οποίες συμμετέχουν και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, για την πιθανότητα «να διευκολυνθούν οι προοδευτικές συγκλίσεις» με μια συμφωνία για... τρίτο πρόσωπο ως πρωθυπουργό, πέρα από τους ηγέτες των ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Δεν φέρουν ευθύνη

Μάλιστα, σε κάποια από αυτές τις συζητήσεις έχουν ακουστεί και ονόματα, και συγκεκριμένα... δύο Γιώργηδες, ένας από τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ και ένας από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ. Για να το ξεκαθαρίσω, οι ίδιοι οι Γιώργηδες ουδεμία ευθύνη φέρουν για την αναφορά των ονομάτων τους σε αυτές τις συζητήσεις, οι οποίες διεξάγονται ερήμην τους και έχουν προφανώς ελάχιστες πιθανότητες να οδηγήσουν σε κάποιο αποτέλεσμα.

Είναι απολύτως βέβαιο ότι ο Τσίπρας δεν θα δεχτεί να μπει σε τέτοια διαπραγμάτευση. Είναι δεδομένο γι’ αυτόν ότι ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος θα είναι ο πρωθυπουργός, όποιο και αν είναι το ποσοστό που θα πάρει, πράγμα που έχει διαμηνύσει προς κάθε κατεύθυνση.

*Δημοσιεύτηκε στο Secret στις 17 Σεπτεμβρίου 2022.