Η σύσφιγξη και η διεύρυνση των σχέσεων της Ελλάδας με μεγάλες αραβικές χώρες, όπως η Αίγυπτος και η Σαουδική Αραβία, είναι δεδομένες.

Αρκεί να υπενθυμίσουμε τα δύο μεγάλα σχέδια για υποθαλάσσιο καλώδιο ηλεκτρικής ενέργειας που θα συνδέει την Αίγυπτο με τη χώρα μας και για το -επίσης υποθαλάσσιο- καλώδιο μεταφοράς δεδομένων που θα συνδέει τη Σαουδική Αραβία με την Ελλάδα – δύο έργα οικονομικής και γεωπολιτικής σημασίας και αξίας πολλών δισ. ευρώ. Τώρα πια μπαίνει στα σκαριά ένα ακόμα έργο, τελείως διαφορετικού περιεχομένου και φιλοσοφίας: η διεκδίκηση του Μουντιάλ του 2030 και από τις τρεις χώρες από κοινού!

Οι προκαταρκτικές συζητήσεις μεταξύ Αθήνας, Ριάντ και Καΐρου έχουν ξεκινήσει, με τις δυσκολίες και τα εμπόδια βέβαια να είναι πολλά, καθώς ισχυροί διεκδικητές έχουν ήδη αρχίσει να εμφανίζονται: η «λτιν» τετράδα Αργεντινή - Ουρουγουάη - Χιλή - Παραγουάη, το δίδυμο της Ιβηρικής Χερσονήσου Ισπανία - Πορτογαλία και πιθανώς η Αυστραλία με την Ινδονησία. Η χώρα μας, επίσης, έχει μείνει πίσω από πλευράς γηπεδικών εγκαταστάσεων, καθώς η τελευταία μεγάλη προσπάθεια έγινε πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Θυμίζουμε ότι από την επόμενη διοργάνωση, το 2026 (θα διεξαχθεί σε ΗΠΑ, Καναδά και Μεξικό), ο αριθμός των ομάδων που θα συμμετέχουν αυξάνεται από 32 σε 48, ενώ αντίστοιχα θα αυξηθεί και ο αριθμός των αγώνων που θα γίνουν συνολικά, από 64 σε 80.

Οι απαιτήσεις συνεπώς για μεγάλα γήπεδα (άνω των 40.000 θεατών), που πληρούν όλες τις προδιαγραφές, είναι μεγαλύτερες απ’ ό,τι στο παρελθόν και η Ελλάδα προς το παρόν διαθέτει μόνο το ΟΑΚΑ στην Αθήνα. Τις προδιαγραφές αυτές αναμένεται να πληροί και το νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ στη Θεσσαλονίκη, πιθανώς δε και το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό. Αν η FIFA κατεβάσει τον πήχη της χωρητικότητας στις 30.000, τόσο το γήπεδο «Γ. Καραϊσκάκης» του Ολυμπιακού όσο και το νέο γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια θα μπορούσαν να μπουν στον φάκελο διεκδίκησης του Μουντιάλ.

Πέρα από την τεράστια εμπορική και οικονομική αξία που έχει ένα τέτοιο τουρνουά, το σπουδαιότερο στον πλανήτη, το συγκεκριμένο έχει και συμβολική αξία, καθώς το 2030 το Μουντιάλ γιορτάζει τα 100 του χρόνια, την εκατονταετηρίδα, δηλαδή, από την πρώτη διοργάνωση το 1930 στην Ουρουγουάη. Η FIFA αναμένεται να εκκινήσει επισήμως τη διαδικασία υποβολής αιτημάτων για τη διοργάνωση προς το τέλος της φετινής χρονιάς και η τελική επιλογή θα γίνει στο συνέδριο της ομοσπονδίας το 2024. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ενημερωθεί για όλες τις παραμέτρους και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το εγχείρημα αυτό, ενώ πρόσφατα, στα τέλη Αυγούστου, συναντήθηκε κατ' ιδίαν στο Κατάρ με τον πρόεδρο της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο.

Δημοσιεύτηκε στο Secret των ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ στις 17/9