Τα οφέλη από την συζήτηση της Παρασκευής για το θέμα των παρακολουθήσεων, ζυγίζουν στην Κουμουνδούρου, ενώ σήμερα (Δευτέρα 29 Αυγούστου, τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στο αίτημα του ΠΑΣΟΚ για Εξεταστική Επιτροπή.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι  παρά τις επιμέρους ενστάσεις του ΚΚΕ, τις οποίες το ΠΑΣΟΚ θα ενσωματώσει στην πρότασή του, το αίτημα της Χαριλάου Τρικούπη, το οποίο στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα υπερψηφιστεί από τα κόμματα.

Την ίδια στιγμή στην Κουμουνδούρου λένε ότι η συζήτηση της Παρασκευής ανέδειξε για πρώτη φορά ένα κοινό μέτωπο ανάμεσα στα κόμματα που κινούνται στον προοδευτικό χώρο. Έκπληξη αποτέλεσε άλλωστε η παρέμβαση του Γιάνη Βαρουφάκη, η πρώτη από το καλοκαίρι του 2015, κατά την οποία στήριξε απόλυτα το πρώην κόμμα του και τον πρώην πρωθυπουργό, διαψεύδοντας, από το βήμα της Βουλής, τον ισχυρισμό του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι πρώην υπουργοί του Αλέξη Τσίπρα παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ.

Σε ανάλογη διάψευση προέβησαν μάλιστα ο Νίκος Κοτζιάς, ο Γιάννης Πανούσης και η Νάντια Βαλαβάνη.

Τον «εκπροσώπησε»

Επιπλέον, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ όλο το προηγούμενο διάστημα είχε αφήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων για την υπόθεση αυτή στον Νίκο Ανδρουλάκη και το ΠΑΣΟΚ, την περασμένη Παρασκευή ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να εκπροσωπήσει τον πρόεδρο του τρίτου κόμματος θέτοντας κατ’ επανάληψη το ερώτημα «για ποιον λόγο παρακολουθείτο ο Νίκος Ανδρουλάκης;», χωρίς ωστόσο να λάβει απάντηση, όπως τονίζουν στην Κουμουνδούρου.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επικαλέστηκε άλλωστε την άποψη του Νίκου Ανδρουλάκη ο οποίος μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του, είχε πει: «Είναι πασιφανές ότι ένας παρακρατικός μηχανισμός, κινούμενος από την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, ήθελε ένα ΠΑΣΟΚ σε ομηρεία. Ένα ΠΑΣΟΚ του χεριού της».

Οι επιδιώξεις

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επεδίωξε μέσα από αυτή την συζήτηση δυο πράγματα:
  • Από την μία να πιέσει όσο μπορεί περισσότερο την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό.
  • Από την άλλη να θέσει τις βάσεις για την επόμενη μέρα των εκλογών προωθώντας έτσι το αφήγημα της προοδευτικής διακυβέρνησης έστω και αν για την ώρα στην Χαριλάου Τρικούπη επιθυμούν να κρατήσουν αποστάσεις ασφαλείας και από τον ΣΥΡΙΖΑ.