Ανεξαρτήτως των τελικών αποφάσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη περί ανασχηµατισµού, είναι δεδοµένο ότι, µε φόντο τις τελευταίες ραγδαίες εξελίξεις µε πρωταγωνιστή τον Νίκο Ανδρουλάκη, αλλά και τη γενικότερη εκτίµηση ότι η προσεχής εκλογική αναµέτρηση θα κριθεί στην... περιβόητη µάχη του Κέντρου, στο Μέγαρο Μαξίµου θα εντείνουν από δω και µπρος τις προσπάθειες για την ενίσχυση του κεντρώου στοιχείου στη «γαλάζια» διακυβέρνηση. Βλέπετε, µπορεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός να απέκλεισε το ενδεχόµενο δοµικών -κατά βάση- ανακατατάξεων, ωστόσο η υπόθεση «ΕΥΠ», κατά κοινή οµολογία, διαφοροποίησε τις ισορροπίες στο πολιτικό σκηνικό.

Πέραν φυσικά της σταθερά προσανατολισµένης στην κατεύθυνση αυτή ρητορικής Μητσοτάκη, καθώς και της λήψης αντίστοιχων κυβερνητικών πρωτοβουλιών, τα σχετικά ανοίγµατα συµβολίζονται παραδοσιακά και από την εµπλοκή συγκεκριµένων προσώπων, ώστε η σχετική σηµειολογία να καταστεί ακόµα πιο ισχυρή. Ως εκ τούτου, κι εφόσον επιβεβαιωθεί το σενάριο που θέλει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επεξεργάζεται ένα πλάνο περιορισµένων αλλαγών -όπως το συνηθίζει άλλωστε- στο υπάρχον Υπουργικό Συµβούλιο, θα πρέπει να θεωρείται απολύτως βέβαιο πως στην περίπτωση αυτή θα επιστρατευθούν ένα-δύο πρόσωπα που προέρχονται από τον χώρο του άλλοτε κραταιού ΠΑΣΟΚ και την ευρύτερη Κεντροαριστερά.

Το πρώτο όνοµα που έρχεται στο µυαλό όλων, όσον αφορά την επίλυση αυτής της εξίσωσης, είναι εκείνο του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και της πιθανής ολικής του επαναφοράς στο κυβερνητικό σχήµα, και µάλιστα σε σηµαντικό χαρτοφυλάκιο. Βλέπετε, δεν είναι λίγοι οι συνοµιλητές του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος που διαµηνύουν ότι µε τον τρόπο αυτόν το Μαξίµου θα καταφέρει ένα -έστω και πρόσκαιρο- επικοινωνιακό πλήγµα στη Χαριλάου Τρικούπη, διασκεδάζοντας τις εντυπώσεις του τελευταίου διαστήµατος.

Εξάλλου, όπως είναι σε θέση να ξέρουν από πρώτο χέρι οι καλά γνωρίζοντες πρόσωπα και καταστάσεις στον στενό µητσοτακικό πυρήνα, το κλίµα για τον πρώην υπουργό στην Ηρώδου Αττικού εσχάτως έχει αλλάξει άρδην (ειδικά σε σχέση µε αυτό που επικρατούσε προ της αποµάκρυνσής του από την κυβέρνηση πέρυσι τέτοιον καιρό), µε τις συνθήκες που έχουν διαµορφωθεί να τον ευνοούν ιδιαίτερα. Οπως και να ’χει, όλα θα αποσαφηνιστούν είτε λίγο πριν είτε λίγο µετά τη ∆ΕΘ, οπότε και τοποθετείται χρονικά το οριστικό ξεκαθάρισµα της κατάστασης σε ό,τι έχει να κάνει µε τις σκέψεις του πρωθυπουργού και των επιτελών του για ανακατατάξεις στους κόλπους της κυβέρνησης.

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο ‘’Secret’’ της εφημερίδας «Παραπολιτικά» στις 20/8