Μπορεί οι εκλογές να πηγαίνουν για το τέλος της τετραετίας, όπως έχει πει ο πρωθυπουργός, ωστόσο είναι ξεκάθαρο πως, σε ό,τι αφορά το κυβερνών κόµµα, ένας παράγων που θα παίξει καθοριστικό ρόλο στη διαµόρφωση των ισορροπιών στις «γαλάζιες» εκλογικές λίστες είναι τα εξωκοινοβουλευτικά στελέχη της κυβέρνησης, που είτε θα κατέλθουν είτε... δεν θα κατέλθουν στη µάχη του σταυρού.

Βλέπετε, στην πρώτη περίπτωση, ο εσωκοµµατικός ανταγωνισµός αυξάνεται κατακόρυφα, ενώ στη δεύτερη οι παλαιότεροι βουλευτές και πολιτευτές θα έχουν έναν λόγο να είναι λίγο πιο ήρεµοι... Με τα µέχρι στιγµής δεδοµένα, διαµορφώνονται τρεις σχετικές κατηγορίες. Αρχικά οι υφυπουργοί Τσακίρης, Φραγκογιάννης (αν και φλέρταρε για λίγο µε τον Νοµό Καβάλας) και Τσακλόγλου, που είναι εξοικειωµένοι µε την ιδέα ότι θα βρίσκονται στο προσκήνιο αποκλειστικά για το διάστηµα που θα είναι χρήσιµοι στον πρωθυπουργό, χωρίς περαιτέρω απαιτήσεις.

Προχωρώντας, συναντά κανείς εκείνους που κατά βάση προβάλλουν σταθερά ένα τεχνοκρατικό προφίλ, ωστόσο δεν θα έλεγαν «όχι» στον εκλογικό παράδεισο του Επικρατείας, δεδοµένης της δυσκολίας που θα συναντούσαν εκ προοιµίου για µια σειρά από λόγους, αν έθεταν εαυτούς στη διάθεση των πολιτών. Χαρακτηριστικά παραδείγµατα, ο Ακης Σκέρτσος, ο Γιώργος Γεραπετρίτης και ο Θοδωρής Σκυλακάκης.

Φυσικά, µεταξύ τους υπάρχουν διαφορές, καθώς ο δεύτερος είναι, σύµφωνα µε τις µυστικές µετρήσεις, ο µόνος που θα είχε µια άνετη εκλογή, αν επέλεγε τον δρόµο της υποψηφιότητας στη γενέτειρά του, την Α’ Πειραιά.

Μια άλλη υποκατηγορία αυτής της οµάδας συνιστούν πρόσωπα όπως ο Γιώργος Καραγιάννης και ο Νίκος Παπαθανάσης, που, αν και φλέρταραν για καιρό µε την ιδέα να µπουν στον στίβο της διεκδίκησης µιας κοινοβουλευτικής έδρας, για διάφορους λόγους έκαναν πίσω.

Τελευταίοι, αλλά πιο... γενναίοι, αφού διάλεξαν το µονοπάτι του ξεκάθαρου ρίσκου των «γαλάζιων» ψηφοδελτίων, και µάλιστα σε εξαιρετικά δύσκολες περιφέρειες, είναι οι Στέλιος Πέτσας, ∆όµνα Μιχαηλίδου, Σοφία Ζαχαράκη, Μαρία Συρεγγέλα και Νικόλας Γιατροµανωλάκης (που αναµένεται να ανακοινωθεί το αµέσως επόµενο διάστηµα).

Δημοσιεύθηκε Στο Secret Σάββατο 30/7