Στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι το 50-50 στην εκπροσώπηση των φύλων στα κομματικά όργανα τους έχει κάνει πολύ καλό, ειδικά επειδή είναι το πιο «προχωρημένο» κόμμα σε αυτό το θέμα. Έπεσε, λοιπόν, η ιδέα σε μία από τις τελευταίες συσκέψεις να ανακοινωθεί ότι το 50-50 θα ισχύσει και στην κυβέρνηση Τσίπρα. Ότι, δηλαδή, αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές και γίνει πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας, το μισό Υπουργικό Συμβούλιο θα αποτελείται από γυναίκες. Και μάλιστα, σύμφωνα με αυτή την εισήγηση, η σχετική ανακοίνωση θα πρέπει να γίνει στη ΔΕΘ.

Θετικός συμβολισμός, ομολογουμένως, αλλά εύκολη εξαγγελία, επειδή, για να γίνεις πρωθυπουργός, πρέπει πρώτα να κερδίσεις εκλογές. Η συζήτηση για την κυβέρνηση Τσίπρα είναι πολύ ζωηρή στην Κουμουνδούρου, παρ’ όλο που οι δημοσκοπήσεις, ούτε καν αυτές που εμπιστεύονται, δεν δείχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ να αποκτά δυναμική πρώτου κόμματος. Παρά ταύτα, ετοιμάζονται και μοιράζουν και υπουργεία.

Για παράδειγμα, ακούω ότι ο καθηγητής στη Σορβόννη Γρηγόρης Γεροτζιάφας θεωρείται σίγουρος υπουργός Υγείας και ο καθηγητής Ν. Φαραντούρης υπουργός Ενέργειας. Το θέμα είναι ότι όλους αυτούς τους εξωκοινοβουλευτικούς δεν τους βλέπουν με καλό μάτι οι κομματικοί. Για παράδειγμα, δεν θα το καταπιεί εύκολα ο Ξανθός να τεθεί εκτός υπουργείου Υγείας, ούτε η Δούρου να μη γίνει υπουργός Ενέργειας-Περιβάλλοντος.

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο ‘’Secret’’ της εφημερίδας «Παραπολιτικά» στις 23/7