Ένα πλέγμα πολιτικών που αφορούν τη νεολαία ετοιμάζεται να ξεδιπλώσει τους επόμενους μήνες η κυβέρνηση, αρχής γενομένης από αυτή την εβδομάδα και την ψήφιση του νομοσχεδίου για τις αλλαγές στα πανεπιστήμια, όπου αναμένεται να παρέμβει από το βήμα της Βουλής και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, για να αναδείξει την αναβάθμιση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και τη σύνδεση με την αγορά εργασίας. Ιδιαίτερη έμφαση στις υπό επεξεργασία πολιτικές δίδεται στο ζήτημα της στέγης, το οποίο η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι αποτελεί ίσως το σπουδαιότερο από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η νεολαία σήμερα.

Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν από τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο και θα περιλαμβάνουν δυνατότητες σύμπραξης με τον ιδιωτικό τομέα και παράλληλα αξιοποίησης της ανεκμετάλλευτης περιουσίας που έχει το Δημόσιο. «Μπορείς να πάρεις, παραδείγματος χάριν, ένα οικόπεδο και στη λογική της παραδοσιακής αντιπαροχής να προσφέρεις σε κάποιον, ο οποίος θα έρθει να το αναπτύξει, τη δυνατότητα να κρατήσει ο ίδιος ένα κομμάτι της ακίνητης περιουσίας που δημιουργεί και ένα άλλο κομμάτι να το νοικιάζει, να το μισθώνει με ελεγχόμενα ενοίκια, τα οποία να μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες ανθρώπων που δεν μπορούν να πληρώσουν τα ενοίκια της αγοράς», είχε πει πρόσφατα ο κ. Μητσοτάκης.

Ανάμεσα στα μέτρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση περιλαμβάνεται κι ένα «Εξοικονομώ» για κλειστά και αναξιοποίητα διαμερίσματα, με την παροχή κινήτρων στους ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές τους να τα ανακαινίσουν και να μειώσουν και το ενεργειακό τους αποτύπωμα, αλλά και πρωτοβουλίες για τη φοιτητική στέγη, με ρυθμίσεις όπως, για παράδειγμα, τη δυνατότητα συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για κατασκευή φοιτητικών εστιών, που θα παρέχουν διαμερίσματα έναντι χαμηλού ενοικίου στους φοιτητές.

Η επιτυχία του λεγόμενου freedom pass, που το αξιοποίησαν περίπου 500.000 νέοι, οι οποίοι -αφού εμβολιάστηκαν κατά του κοροναϊού- απέκτησαν μια ψηφιακή κάρτα με 150 ευρώ για να τα καταναλώσουν σε υπηρεσίες πολιτισμού και τουρισμού, σχεδιάζεται να επεκταθεί και να αποκτήσει πιο μόνιμα χαρακτηριστικά, με τη σχετική συζήτηση να εξελίσσεται με το οικονομικό επιτελείο, ώστε να διαπιστωθούν τα σχετικά δημοσιονομικά περιθώρια.

Πρωτογενής τομέας 

Πρωτοβουλίες σχεδιάζονται και στον πρωτογενή τομέα, με έμφαση στη δημιουργία νέων επιχειρηματιών με τα προγράμματα για νέους γεωργούς και στην εκπαίδευση, την κατάρτιση και ανάπτυξη των δεξιοτήτων του δυναμικού του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα. Παράλληλα, σχεδόν 500.000.000 ευρώ μέσω του νέου ΕΣΠΑ (από κονδύλια του υπουργείου Εργασίας) θα κατευθυνθούν σε δράσεις που αφορούν τη νέα γενιά και συγκεκριμένα:

  • Βελτίωση της πρόσβασης στην απασχόληση και μέτραενεργοποίησης για τους νέους,ιδίως μέσω της υλοποίησης τωνεγγυήσεων για τη νεολαία.
  • Προγράμματα κατάρτισης για την ένταξη στην αγορά εργασίαςγια ανέργους 18-29 ετών.
  • Προγράμματα υποστήριξης και ενίσχυσης της νεανικής επιχειρηματικότητας, με έμφαση στην πράσινη, ψηφιακή και γαλάζια οικονομία.
  • Ενίσχυση μαθητείας νέων έως 29 ετών (μεταλυκειακό έτος ΕΠΑ.Λ.).
  • Λειτουργία Γραφείων Επαγγελματικής Ανάπτυξης και Σταδιοδρομίας (ΓΕΑΣ) σε 50 ΕΠΑΣ και 30 ΙΕΚ της ΔΥΠΑ, με σκοπό οι μαθητές και οι σπουδαστές να συνδέονται με την αγορά εργασίας και τις τοπικές επιχειρήσεις.
  • Πρόγραμμα coaching νέων επιχειρηματιών: α) καθοδήγησης και παροχής υπηρεσιών συμβουλευτικής και β) δημιουργίας εργαλείων ανάπτυξης επιχειρηματικών σχεδίων.
  • Το πρόγραμμα ALMA, το οποίο βοηθά νέους που είναι εκτός εκπαίδευσης, κατάρτισης ή απασχόλησης -με έμφαση στους πιο ευπαθείς- να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία ταξιδεύοντας σε άλλα κράτη της Ε.Ε.
Στο Μέγαρο Μαξίμου, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης τριών ετών διακυβέρνησης, εκτιμούν ότι για τη νεολαία έγιναν και γίνονται πολλά: από την αναγνώριση των δικαιωμάτων και την προστασία των ταχυμεταφορέων μέχρι το «πρώτο ένσημο» για την πρόσληψη νέων χωρίς προϋπηρεσία και από τις 150.000 νέες θέσεις εργασίας του ΟΑΕΔ έως το νέο ασφαλιστικό. Στις δε δημοσκοπήσεις του τελευταίου διαστήματος, τα στοιχεία δείχνουν κλείσιμο της ψαλίδας στις ηλικίες 17-24, όπου με βάση τα exit polls των εκλογών του 2019 η διαφορά ήταν περίπου στις οκτώ μονάδες υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ.

Δημοσιεύτηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στις 9/7

Φωτογραφία άρθρου: ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ