Στιγμές, πριν και μετά το δημοψήφισμα του 2015 ανακάλεσε στη μνήμη της η Νάντια Βαλαβάνη, η οποία εκείνη την περίοδο ήταν αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών. Στο άρθρο που έγραψε με τίτλο «Όταν ακόμα υπήρχε ελπίδα-Από την τραπεζική αργία στο δημοψήφισμα» αποκαλύπτει την αγωνία που επικρατούσε στο Μαξίμου, αλλά και το «χάος» που επικρατούσε κατά τη διάρκεια των capital controls.

«Εφοριακοί μού διηγούνταν ιστορίες θρίλερ για τελωνεία σε Αττική και Θεσσαλονίκη, πώς υπάλληλοι εταιρειών καυσίμων περίμεναν να πέσει το σκοτάδι για να εμφανιστούν στην είσοδό τους σέρνοντας μαύρες σακούλες σκουπιδιών γεμάτες με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ», αποκαλύπτει μεταξύ άλλων η κ. Βαλαβάνη.

Ελπίδα και παραίτηση

Μεταξύ άλλων, κάνει λόγο για τις ελπίδες που διατηρούσε περί «έντιμου συμβιβασμού που θα τερμάτιζε τα μνημόνια», όμως στη συνέχεια αποκαλύπτει την «απότομη προσγείωση», μετά την επιστροφή του Τσίπρα από τις Βρυξέλλες. «Τη Δευτέρα 13 Ιουλίου νωρίς το πρωί, παρακολούθησα στην τηλεόραση τον πρωθυπουργό να εξηγεί από το αεροδρόμιο των Βρυξελλών τι είχε υπογράψει: το τρίτο μνημόνιο. Έγραψα κατευθείαν μια επιστολή παραίτησης και την παρέδωσα στη γραμματέα του σ’  ένα άδειο ακόμα Μέγαρο Μαξίμου. Ένα παράθυρο ανοιχτό στην ιστορία είχε κλείσει, και μαζί του μια εποχή σύντομη αλλά «φορτωμένη» ελπίδες – ανεπιστρεπτί;», έγραψε στο άρθρο της η κ. Βαλαβάνη.

«Σημείο καμπής»

«Πιστεύω ότι το δημοψήφισμα υπήρξε το σημείο καμπής που θα επέτρεπε το πέρασμα από την «ανάθεση» (σας ψηφίσαμε για να τα καταφέρετε) στη δημιουργία ενός νέου κινήματος, αντίστοιχου των μεγάλων κοινωνικών αναγκών της εποχής», εκτιμά επίσης η κ. Βαλαβάνη.