Η φράση που είπε ο Αλέξης Τσίπρας για «αυτοκατάργηση τάσεων» ήταν μαχαιριά στην καρδιά όχι μόνο της «Ομπρέλας», αλλά και της «Προοδευτικής Συμμαχίας». Μάχη δόθηκε μεταξύ μελών για να μην ανέβουν στα κάγκελα και απαντήσουν και γίνει εσωκομματική ανάφλεξη. Τελικά, επικράτησε η άποψη των ψυχραιμότερων (Βούτση και Μπίστη αντιστοίχως), με βασικό επιχείρημα ότι «τα λέει και δεν τα εννοεί» ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ., δηλαδή -σε ελεύθερη μετάφραση- ότι δεν είναι να παίρνει κανείς τοις μετρητοίς τα λόγια του...

Αλλά υπάρχει και άλλη μαχαιριά στην καρδιά των «βαρόνων» του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης: ότι ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθαρίζει πλέον ότι τομεάρχης δεν σημαίνει και μελλοντικός υπουργός. Θέλει, δηλαδή, να αποσυνδέσει το κόμμα από την κυβέρνηση και γι’ αυτό είπε πολύ εμφατικά ότι Σβίγκου και Βασιλειάδης έγιναν γραμματείς με τον όρο να μην αξιοποιηθούν σε ενδεχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Το μήνυμα του Τσίπρα είναι ότι δεν υπάρχει πια «επετηρίδα» και ότι ο ίδιος, αν γίνει πρωθυπουργός, θα επιλέξει κυβερνητικά στελέχη από την ομάδα των τεχνοκρατών που τον συμβουλεύει και από άλλους που αναζητά, με την υπόσχεση ότι θα τους αξιοποιήσει σε κυβερνητική θέση, αν κερδίσει τις εκλογές.

Με αυτά και με εκείνα, ούτε οι προεδρικοί είναι ευχαριστημένοι. Ο Πολάκης καταλαβαίνει ότι δεν πρόκειται να ξαναδεί υπουργείο και το δίδυμο Σπίρτζη - Παππά δεν αισθάνεται και πολύ άνετα, γιατί δεν έχει έλεγχο, ούτε καν γνώση του μεγάλου σχεδίου του αρχηγού, που μετά την εκλογή του από τη βάση αισθάνεται παντοδύναμος και πάει να φέρει το κόμμα πλήρως στα μέτρα του.

*Δημοσιεύτηκε στο Secret των ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ στις 10/6