Το σενάριο των πρόωρων εκλογών μπορεί να διαψεύδεται με κάθε τρόπο τόσο από τον ίδιο τον πρωθυπουργό όσο και από τα κυβερνητικά στελέχη σε κάθε δημόσια τοποθέτησή τους, ωστόσο είναι νομοτελειακό ότι ο χρόνος για το στήσιμο των καλπών μετράει αντίστροφα και το μόνο που μένει να φανεί είναι αν οι εκλογές θα διενεργηθούν στον συνταγματικό τους χρόνο ή κάποιους μήνες νωρίτερα.

Ο ορίζοντας των εκλογών διαμορφώνει αναπόφευκτα και τη ρητορική για την προεκλογική περίοδο και το διακύβευμα που θα υπάρχει. Τα διλήμματα της εκλογικής διαδικασίας, η οποία θα γίνει με απλή αναλογική, ενώ θα ακολουθήσει δεύτερη με το κλιμακούμενο μπόνους, είχαν τεθεί από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο κλείσιμο του Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας στις αρχές Μαΐου.

Η σύγκριση

«Την επιδιώκουμε, την αποζητούμε αυτήν τη σύγκριση», είχε αναφέρει ο πρωθυπουργός και συνέχισε κάνοντας τη σύγκριση και θέτοντας ουσιαστικά το δίλημμα της επόμενης ημέρας. «Για σκεφτείτε λίγο την κ. Χριστοδουλοπούλου στον Εβρο. Για σκεφτείτε λίγο τον κ. Πολάκη στην πανδημία. Για σκεφτείτε λίγο τον κ. Βαρουφάκη στην οικονομία. Για σκεφτείτε λίγο το δίδυμο Κοτζιά - Καμμένου στα εθνικά μας θέματα. Γιατί αυτή τελικά θα είναι η εικόνα της σύγκρισης στην επόμενη αναμέτρηση», είχε αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η ρητορική του διλήμματος εμφανίστηκε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο με αφορμή τη Βιβλιοθήκη στο ΑΠΘ και τις καταστροφές στον πανεπιστημιακό χώρο. «Βιβλιοθήκες ή βαριοπούλες;», αναρωτήθηκαν ο πρωθυπουργός και η αρμόδια υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, βάζοντας επί της ουσίας την ατζέντα για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με φόντο την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου.

Ακυβερνησία

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει θέσει ένα βασικό δίλημμα ενόψει των διπλών εκλογών, μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και της ακυβερνησίας, ενώ στο οικονομικό επίπεδο η ρητορική των στελεχών της κυβέρνησης περιστρέφεται γύρω από την αντίθεση των πράξεων και της τήρησης του προγράμματος από την κυβέρνηση και των ανέξοδων υποσχέσεων από την αντιπολίτευση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μάλιστα, έχει επιχειρήσει να θέσει και σε άλλη βάση τα διλήμματα, υποστηρίζοντας ότι η μάχη δεν είναι ιδεολογική, αλλά μια διαφορά στην αντίληψη περί προόδου και συντήρησης. «Ολα αυτά που έχουμε κάνει στο gov.gr είναι δεξιά, κεντρώα ή αριστερά; Τίποτε από όλα αυτά. Είναι σωστά και προοδευτικά. Αυτά τα πολιτικά διλήμματα θα μας συνοδεύσουν έως τις επόμενες εθνικές εκλογές, που θα γίνουν στο τέλος της 4ετίας, το 2023», είχε αναφέρει σε ομιλία του.

Το διακύβευμα

Ο ίδιος, δε, σε άλλη ομιλία του έθεσε και το διακύβευμα των εκλογών: «Σταθερότητα, συνέχεια, συνέπεια. Η σκέψη αρχίζει από “Σ”», είχε αναφέρει. «Και από “Σ” αρχίζουν τρεις λέξεις που θα σκεφτούν όλοι οι Eλληνες στην κάλπη. Σταθερότητα, συνέχεια, συνέπεια. Και σίγουρα θα αποφασίσουν σωστά με το μυαλό και με την καρδιά», είχε καταλήξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

*Δημοσιεύτηκε στο Secret στις 4 Ιουνίου 2022.