Πώς «διάβασαν» στην Κουμουνδούρου το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ.; Ως αντι-ΣΥΡΙΖΑ πάρτι! Οχι τόσο για το… βυτιοφόρο του Απόστολου Κακλαμάνη όσο για τη ρητορική του ίδιου του Νίκου Ανδρουλάκη, που τη μία τούς κάλεσε να συνεργαστούν με τον Βελόπουλο και την άλλη κατήγγειλε τους «γενίτσαρους», δηλαδή τους πρώην ΠΑΣΟΚους που έχουν πάει στον ΣΥΡΙΖΑ.

Κυρίως τους ενόχλησε το γεγονός ότι αυτές οι αναφορές του προέδρου προκάλεσαν το περισσότερο χειροκρότημα από κάθε άλλο σημείο των ομιλιών του. Πράγμα που υπενθυμίζει πόσο «αντι-ΣΥΡΙΖΑ» κλίμα επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., το οποίο άλλωστε υπήρξε ο πρωταγωνιστής της δημιουργίας του «αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου», ως θύμα της επίθεσης της Κουμουνδούρου κατά του παλαιού πολιτικού συστήματος και των διεφθαρμένων παλαιών κομμάτων.

Κάηκαν οι προοπτικές

Επίσης, η παρουσία Σημίτη - Βενιζέλου - Διαμαντοπούλου ήταν πολύ ισχυρή ένδειξη για την Κουμουνδούρου σχετικά με το κάψιμο κάθε προοπτικής «προοδευτικής διακυβέρνησης», όπως οι ίδιοι την εννοούν. Εκτός από όλα αυτά, εκείνο που τους έκανε εντύπωση, όπως μου μεταφέρθηκε, είναι ότι ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν πολύ εγκρατής στη δική του ομιλία και δεν έκανε το σύνηθες αντιδεξιό ξέσπασμα.

Εκτιμώντας τα νέα δεδομένα, μαθαίνω ότι θα κλιμακώσουν την πίεση προς τον Ανδρουλάκη να πάρει θέση σχετικά με τη συγκρότηση συμμαχικής κυβέρνησης των δυνάμεων της ευρύτερης Αριστεράς και Κεντροαριστεράς μετά τις εκλογές της απλής αναλογικής. Και θα τον κατηγορήσουν ότι δεν συναινεί, γιατί θέλει να βάλει πλάτη στον Μητσοτάκη.

*Δημοσιεύτηκε στο Secret στις 28 Μαΐου 2022.