Δεν πρόλαβε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, να ανακοινώσει την Πέμπτη τον νέο νόμο-πλαίσιο για τα ΑΕΙ, που φέρνει καθολικές αλλαγές στη λειτουργία τους, και άρχισαν τα όργανα στους διαδρόμους της Βουλής. Δεν υπήρχε παρέα και πηγαδάκι που να μη σχολίασαν μία προς μία τις αλλαγές.

«Γαλάζιοι» βουλευτές συμφωνούσαν στο θέμα του εκσυγχρονισμού των ΑΕΙ και στα προγράμματα που θα δημιουργηθούν. «Πράσινοι» βουλευτές σε πηγαδάκι με την τομεάρχη Παιδείας του ΠΑΣΟΚ, Χαρά Κεφαλίδου, έλεγαν πως «θα πέσουν κορμιά στη συζήτηση στην Ολομέλεια. Πιάστε τα ορεινά χαρακώματα και τις γωνίες». «Ουσιαστικά πετάει έξω καθηγητές και τους βάζει τρόικα να εποπτεύει πάνω στο κεφάλι τους με το Συμβούλιο Διοίκησης του Πανεπιστημίου», σημείωσε η κ. Κεφαλίδου.

Μάλιστα, η ίδια περιέγραφε πως σε επικοινωνία που είχε με την υπουργό, από την οποία ζήτησε να μάθει λεπτομέρειες του νομοσχεδίου, η κ. Κεραμέως απάντησε: «Να δω τώρα που επαναφέρω τον Νόμο Διαμαντοπούλου αν στο ΠΑΣΟΚ θα τον ψηφίσετε!».

Οπως μας λένε κοινοβουλευτικοί παράγοντες, αυτό το νομοσχέδιο «μυρίζει μπαρούτι» και θα προκαλέσει πολύ έντονη αντιπαράθεση στη Βουλή, σε τέτοια ένταση που Μητσοτάκης - Τσίπρας θα «κονταροχτυπηθούν». Όπως μας λένε αξιωματούχοι της Βουλής, πρόκειται για μια εμβληματική εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, που θα σφραγίσει το κυβερνητικό έργο.

Από τον ΣΎΡΙΖΑ διαλέγουν ήδη τους βουλευτές που θα αναλάβουν να αποδομήσουν τη διάταξη που θα καταργήσει τις φοιτητικές παρατάξεις. Μάλιστα, χαρακτηρίζουν το σχέδιο νόμου «όχι απλώς κόκκινο πανί, αλλά αφορμή για πόλεμο… εντός και εκτός πανεπιστημίων».

*Δημοσιεύθηκε στο ''ένθετο'' της εφημερίδας «Παραπολιτικά» στις 28/5