Στις Ηνωµένες Πολιτείες, όπου η πρώτη κυρία έχει διακριτό θεσµικό ρόλο, η άσκηση «ήπιας διπλωµατίας» από µέρους της είναι µέρος ουσιαστικά των καθηκόντων της.

Στην Ελλάδα, η σύζυγος του εκάστοτε πρωθυπουργού δεν φέρει τον τίτλο αυτόν ούτε έχει ανάλογα καθήκοντα, διαδραµατίζει όµως συχνά έναν ξεχωριστό ρόλο στο κοµµάτι της ήπιας διπλωµατίας. Το είδαµε τον περασµένο Σεπτέµβριο, για παράδειγµα, όταν η Μπριζίτ Μακρόν και η Μαρέβα Γκραµπόφσκι-Μητσοτάκη συναντήθηκαν για δεύτερη φορά, ξεναγήθηκαν στο Μουσείο Μπενάκη και επισκέφθηκαν το νοσοκοµείο «Ελπίδα», χτίζοντας µια στενή προσωπική σχέση.



Στην επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον, η σύζυγός του συναντήθηκε για πρώτη φορά µε τη σύζυγο του προέδρου των ΗΠΑ, Τζιλ Μπάιντεν, και είχαν την ευκαιρία για ένα τετ-α-τετ (όπου σερβιρίστηκε τσάι), το οποίο έγινε σε ιδιαίτερα θερµό κλίµα και διήρκεσε περίπου µιάµιση ώρα, όσο δηλαδή ήταν σε εξέλιξη η συνάντηση των δύο ηγετών στο Οβάλ Γραφείο. «Έχω επισκεφθεί την Ελλάδα πολλές φορές και αισθάνθηκα δέος από την ιστορία των Αθηνών και την οµορφιά των νησιών. Είναι χαρά µου που επιστρέφω  αυτή τη φιλοξενία σε εσάς. Είναι τιµή µου που υποδέχοµαι τον κ. Μητσοτάκη και τη σύζυγό του, Μαρέβα, τις κόρες του, Σοφία και ∆άφνη. Ελπίζω ότι θα συνεχίσουµε να εµβαθύνουµε τις φιλικές µας σχέσεις», ανέφερε στη συνέχεια η Τζιλ Μπάιντεν, που κάλεσε τις δύο κόρες του ζεύγους Μητσοτάκη να σηκωθούν όρθιες, µε τους παρευρισκοµένους στη δεξίωση να χειροκροτούν.

Το θερμό καλωσόρισμα της Πρώτης Κυρίας των ΗΠΑ και η επίσκεψη στο Μουσείο Αφροαμερικανικής Ιστορίας

Και οι δύο ήταν παρούσες στο τετ-α-τετ, µε τους κ. Μητσοτάκη και Μπάιντεν να µπαίνουν µετά το πέρας της συνάντησής τους στον ξεχωριστό χώρο αναµονής στον Λευκό Οίκο, για να µετακινηθούν όλοι µαζί προς τον χώρο όπου θα ξεκινούσε λίγο αργότερα η δεξίωση, αφού προηγήθηκε η καθιερωµένη οικογενειακή φωτογραφία.



Η αναφορά στην οικογένεια

Η 23χρονη Σοφία Μητσοτάκη έφτασε το πρωί της ίδιαςηµέρας αεροπορικώς στην Ουάσινγκτον από το Λονδίνο, όπου εργάζεται στη CVC Capital Partners, ενώ η 19χρονη ∆άφνη ήρθε µε άλλη πτήση από το Κονέκτικατ, όπου σύντοµα ολοκληρώνει το πρώτο έτος των σπουδών της στο Πανεπιστήµιο Yale. Σύµφωνα µε πληροφορίες, και οι δύο ταξίδεψαν µε εµπορική πτήση, σε οικονοµική θέση.

Ξεχωριστή αναφορά έκανε και ο ίδιος ο Τζο Μπάιντεν στη δεξίωση το βράδυ της ∆ευτέρας στον Λευκό Οίκο, υπογραµµίζοντας µάλιστα τη σηµασία της παρουσίας και των τριών γυναικών. «Είµαι στην ευχάριστη θέση να καλωσορίσω τη σύζυγό σας και τις κόρες σας σήµερα, γιατί, όταν πρόκειται για τις ελληνοαµερικανικές σχέσεις, όλα είναι θέµα οικογένειας, όπως µου έχει δείξει η εµπειρία µου. Οπως θα έλεγε ο παππούς µου, ο Finny, αυτό είναι ο ιρλανδέζικος τρόπος», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.



Πέραν του Λευκού Οίκου, αλλά και του Georgetown University νωρίτερα για την οµιλία του πρωθυπουργού, η Μαρέβα Γκραµπόφσκι-Μητσοτάκη επισκέφθηκε ιδιωτικά µε τις κόρες της ένα ιδιαίτερα σηµαντικό τοπόσηµο για την αµερικανική ιστορία, το Εθνικό Μουσείο Αφροαµερικανικής Ιστορίας και Κουλτούρας (Smithsonian National Museum of African American History and Culture) στην Ουάσινγκτον, το µεγαλύτερο µουσείο στον κόσµο για την ιστορία των Αφροαµερικανών.

Δημοσιεύτηκε στο Secret των ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ στις 20/5