Μια αθόρυβη, αλλά συστηματική και αποτελεσματική προσπάθεια να αποτρέψει την απόπειρα «άλωσης» της Εκκλησίας της Ελλάδας αλλά και του Οικουμενικού Πατριαρχείου από τη Μόσχα κάνει τον τελευταίο καιρό ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Όπωςπληροφορείται το «Secret», ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας, με αφορμή τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, έχει να αντιμετωπίσει καταστάσεις παρόμοιες με εκείνες που έζησε το 2015, όταν κάποιοι εκκλησιαστικοί κύκλοι ήθελαν να βρεθεί η Ελλάδα εκτός Ε.Ε., ενώ οι ίδιοι αργότερα συμμετείχαν στον αντιεμβολιαστικό αγώνα, δημιουργώντας εντάσεις. Έχοντας στο πλευρό του τη συντριπτική πλειονότητα των ιεραρχών, με εξαίρεση δύο-τρεις, ο Αρχιεπίσκοπος διαχειρίζεται προβλήματα που δημιουργούνται με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο οποίος έχει τις «ευλογίες» της Ρωσικής Εκκλησίας, που όμως έχει στον κύκλο της επιρροής της και κάποια μοναστήρια στο Αγιον Ορος. Προς στιγμήν, ο κ. Ιερώνυμος έχει καταφέρει χωρίς εντάσεις να αποτρέψει κάθε προσπάθεια να δημιουργηθούν τριγμοί τόσο στην ελληνική επικράτεια όσο και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Οι φωνές που θα ήθελαν να δημιουργήσουν θέματα προς το παρόν λειτουργούν υπογείως. Ωστόσο, αν ο Αρχιεπίσκοπος πιεστεί, λένε συνομιλητές του, δεν θα διστάσει να εκθέσει πρόσωπα που επιχειρούν να εμπλέξουν την Ελλαδική Εκκλησία σε επικίνδυνα μονοπάτια.

Δημοσιεύτηκε στο Secret στις 6/5