Μια αναπάντεχη αιχμή κατά του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια έκρυβε η ομιλία του Αντώνη Σαμαρά στην τρίτη και τελευταία ημέρα του συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας.

Αναπάντεχη κατά πρώτον γιατί οι δύο πολιτικοί έχουν σταθερά καλές σχέσεις, μάλιστα ο Δένδιας ήταν υπουργός και στα 2,5 χρόνια της διακυβέρνησης Σαμαρά, επικεφαλής κατά σειρά σε τρία κορυφαία υπουργεία. Κατά δεύτερον, γιατί η δήλωση Δένδια την οποία σχολίασε αιχμηρά ο Σαμαράς είχε γίνει πριν από 13 ολόκληρους μήνες, πολύ πριν τις καταιγιστικές διεθνείς εξελίξεις του τελευταίου τριμήνου.

Ο πρώην πρωθυπουργός, λοιπόν, αναφερόμενος στην ανάγκη αξιοποίησης των υδρογονανθράκων στη χώρα μας, είπε μεταξύ άλλων πως «ήταν σφάλμα εκείνο που ειπώθηκε, ότι "δεν μας ενδιαφέρει να τρυπήσουμε το βυθό των θαλασσών", γιατί εμείς, λέει, είμαστε με την πράσινη ενέργεια… Τι "μήνυμα" δώσαμε στις εταιρίες, που είχαν πάρει τα συμβόλαια έρευνας και εξόρυξης; Ότι η Ελλάδα δεν ενδιαφέρεται!».

Ο Αντώνης Σαμαράς δεν κατονόμασε το πρόσωπο που είχε πει αυτά τα λόγια. Ήταν ωστόσο ο Νίκος Δένδιας, τον Απρίλιο του 2021, ο οποίος μιλώντας στο Arab News είχε επισημάνει ότι «η Ελλάδα πιστεύει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και δεν πρόκειται να αρχίσει να σκάβει τον βυθό της Μεσογείου για να βρει αέριο και πετρέλαιο, για έναν πολύ απλό λόγο: χρειαζόμαστε 10 με 20 χρόνια για να το βρούμε και να το εκμεταλλευτούμε, και από οικονομική άποψη θα ήταν πολύ πιο ακριβό για παράδειγμα από το δικό σας, της Σαουδικής Αραβίας».

Η δήλωση αυτή είχε προκαλέσει τότε ποικίλα σχόλια και διπλωματικές πηγές έκαναν λόγο για «απόπειρα παρερμηνείας των δηλώσεων του Υπουργού Εξωτερικών κατά την διάρκεια της άκρως επιτυχούς επίσκεψης για την Άμυνα και την Εθνική Οικονομία στη Σαουδική Αραβία», ενώ κύκλοι του Υπουργείου Εξωτερικών τόνιζαν ότι «είναι προφανές ότι τα λεχθέντα δεν αφορούν το υπάρχον ενεργειακό πρόγραμμα της χώρας» και πως «οι απόψεις του Υπουργού Εξωτερικών για την πράσινη ενέργεια και την αειφόρο ανάπτυξη είναι γνωστές και διατυπωμένες κατ΄ επανάληψη».

Ωστόσο, ο Αντώνης Σαμαράς επέλεξε στη σημερινή του ομιλία να δώσει το κύριο βάρος στην ενεργειακή πολιτική της χώρας για αυτό και δεν άφησε ασχολίαστη ούτε την δήλωση εκείνη του Νίκου Δένδια ούτε το πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης που εφάρμοζε μέχρι πρόσφατα η κυβέρνηση.