Ένα σαφές, καθησυχαστικό μήνυμα προς τους Αγιορείτες έστειλε ο Μαργαρίτης Σχοινάς κατά την επίσκεψή του στην αθωνική πολιτεία το περασμένο Σαββατοκύριακο. Μια επίσκεψη που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ιστορική, καθώς πριν από τον σημερινό αντιπρόεδρο της Κομισιόν και Έλληνα επίτροπο στην Ε.Ε. ο τελευταίος υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος που βρέθηκε εκεί ήταν, το 2004, ο τότε πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Ο κ. Σχοινάς επισκέφθηκε από το πρωί της Κυριακής μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας το Άγιον Όρος και περιόδευσε στις Μονές Βατοπεδίου, Ιβήρων, Σιμωνόπετρας και Κουτλουμουσίου. Το ουσιαστικό της επίσκεψης είχε να κάνει με το timing, που συνέπεσε με τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και με το μήνυμα που εστάλη διά στόματος Μ. Σχοινά. «Η Ορθοδοξία είναι αγάπη και η αγάπη είναι πιο ισχυρή από τον πόλεμο. Και ο πόλεμος δεν μπορεί να είναι το μήνυμα των ημερών», σημείωσε ο πρώτος Έλληνας αντιπρόεδρος της Κομισιόν, προσθέτοντας ότι οι Αγιορείτες «δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα από την Ευρώπη, που θα συνεχίζει να τους στηρίζει».

Ο ίδιος θύμισε ότι η Ε.Ε. έχει χρηματοδοτήσει ήδη με περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ την αθωνική πολιτεία για αναστηλώσεις των μονών. Καθόλου τυχαίο και το γεγονός ότι διανυκτέρευσε στη Σιμωνόπετρα, που θεωρείται η μονή με τον μεγαλύτερο ευρωπαϊκό προσανατολισμό, καθώς ήταν από τις πρώτες που χρηματοδοτήθηκαν από την Ε.Ε.

Φυσικά, από την επίσκεψη δεν έλειψαν και τα απρόοπτα, όπως οι πολλές συζητήσεις των Αγιορειτών με τον κ. Σχοινά για τη μεγάλη του αγάπη, που είναι η Χαλκιδική, από όπου έλκει την καταγωγή του. Όσο για τον Έλληνα επίτροπο, την Κυριακή το απόγευμα είχε διπλή ανησυχία: για την έκβαση τόσο των εκλογών στη Γαλλία (ήταν σαφώς υπέρ του Εμανουέλ Μακρόν) όσο και του εκτός έδρας αγώνα του αγαπημένου του Άρη κόντρα στην ΑΕΚ. Τελικά, και τα δύο είχαν θετική έκβαση για τον Έλληνα επίτροπο...

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο ‘’Secret’’ της εφημερίδας «Παραπολιτικά» στις 16/4