«Σήμερα έχουμε ένα κόμμα που λειτουργεί με στεγανά, με ομάδες συμφερόντων». Aν αυτό τον χαρακτηρισμό για τον ΣΥΡΙΖΑ ανήμερα της έναρξης του Συνεδρίου την είχε κάνει στέλεχος της ΝΔ ή από κάποιο άλλο κόμμα δεν θα είχε και μεγάλη σημασία.

Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι την διατύπωση αυτή κάνει ο πρώην υπουργός, Χριστόφορος Βερναρδάκης, o δημοσκόπος του Μαξίμου επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με τον κ. Βερναρδάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κάνει επαρκώς την αυτοκριτική του για την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας.

«Την έκανε, την κάνει, την ψιθυρίζει», αλλά όχι «επαρκώς». «Χρειάζεται ένας πλήρης και ειλικρινής αναστοχασμός» είπε χαρακτηριστικά.

Λίγες ώρες πάντως πριν το εναρκτήριο λάκτισμα αλλά και νωρίτερα εξελίσσεται ένας ανελέητος εσωκομματικός πόλεμος μηχανισμών, μια οργανωτίστικη μηχανιστική διαδικασία.

Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί είναι ότι και η «παλιοσειρά» Δημήτρης Παπαδημούλης έσπευσε με δηλώσεις του να δηλώσει πόσο...Τσιπρικός είναι ως ένδειξη προεδρικής νομιμοφροσύνης.

Για μία ακόμα φορά προσυνεδριακά αλλά και κατα τη διάρκεια του συνεδρίου θα καταγραφούν διαφωνίες από πρόσωπα της «Ομπρέλας», στην οποία ανήκουν, μεταξύ άλλων, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Νίκος Βούτσης, ο Νίκος Φίλης, ο Πάνος Σκουρλέτης, ο Ανδρέας Ξανθός κ.ά.

Η «Ομπρέλα» διαφωνεί με τις προτάσεις του Αλ. Τσίπρα, και αυτό θα γίνει σαφές και στις εργασίες του συνεδρίου (14-17 Απριλίου), και επιμένει ότι αυτές κινούνται στη λογική μετατροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε ένα αρχηγοκεντρικό κόμμα.