Σε µια οµολογουµένως δύσκολη συγκυρία για τους εµπλεκόµενους στην υπόθεση Novartis, έρχονται οι Ευρωπαίοι να βάλουν φωτιά στα τόπια. Λες και είναι βαλτοί από τον Στουρνάρα, τον Σαµαρά και τον Άδωνι.

Αναφέροµαι στην απάντηση-χαστούκι που έδωσε η αρµόδια επίτροπος της Κοµισιόν σε ερώτηση που είχε καταθέσει η ευρωοµάδα του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά µε τις διώξεις των δηµοσιογράφων Βαξεβάνη και Παπαδάκου.

Επί της ουσίας, οι ΣΥΡΙΖΑίοι ήθελαν να πάρουν µια απάντηση που να έλεγε ότι επρόκειτο περί πολιτικών διώξεων. ∆υστυχώς, όµως, γι’ αυτούς (και ειλικρινά µε στεναχωρεί, γιατί σε αυτή τη φάση της ποινικής διαδικασίας δεν επιτρέπονται τέτοια λάθη), η επίτροπος Věra Jourová αποποιείται κάθε αρµοδιότητας της Κοµισιόν να παρεµβαίνει σε µεµονωµένες ποινικές, αστικές ή διοικητικές υποθέσεις ενώπιον εθνικών δικαστηρίων ή άλλων εθνικών Αρχών.

Συγκεκριµένα η επίτροπος απάντησε αρνητικά στο επιχείρηµα που προέβαλαν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην προσπάθειά τους να πείσουν ότι πρόκειται περί πολιτικών διώξεων και δήλωσε, όπως προαναφέρθηκε, ότι η Επιτροπή δεν έχει αρµοδιότητα να παρεµβαίνει σε µεµονωµένες ποινικές, αστικές ή διοικητικές υποθέσεις ενώπιον εθνικών δικαστηρίων ή άλλων εθνικών Αρχών.

Σε απλά ελληνικά, λέει ότι από τη στιγµή που οι δύο δηµοσιογράφοι ελέγχονται για αξιόποινες πράξεις από την ελληνική ∆ικαιοσύνη, δεν έχει καµία απολύτως αρµοδιότητα να παρέµβει.

Στα υπόλοιπα τώρα που αφορούν την πολυφωνία και την ελευθερία του Τύπου, κάθε χρόνο υπάρχουν εκθέσεις, που ευτυχώς δεν καταρτίζονται ούτε από τον Πολάκη ούτε από τον Τζανακόπουλο. Γιατί αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, σήµερα θα σας έγραφα ευρισκόµενος είτε σε κάποιον βόθρο είτε δυο µέτρα κάτω από τη γη.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 9/4