Αν και η κυβέρνηση απορρίπτει κατηγορηματικά κάθε συζήτηση περί πρόωρων εκλογών, εν τούτοις η Χαριλάου Τρικούπη προετοιμάζεται για παν ενδεχόμενο, προκειμένου το κόμμα να είναι έτοιμο σε περίπτωση εκλογικού αιφνιδιασμού.

Η Επιτροπή Ψηφοδελτίων του Κινήματος Αλλαγής αναζητά υποψηφιότητες και εκτός των μελών και φίλων του κόμματός, που δεν είναι δηλαδή εγγεγραμμένα στα μητρώα του κόμματος ακόμα και που δεν ανήκουν στον κομματικό χώρο του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, ώστε να δοθεί η δυνατότητα αντιπροσώπευσης σε ευρύτερα στρώματα της κοινωνίας, ενώ θα επιχειρηθεί ανανέωση στα ψηφοδέλτια που θα ξεπερνά το 50%.

Χωρίς η λίστα αυτή να είναι τελική, σας παρουσιάζουμε τα ονόματα που έχουν «κλειδώσει» ή που έχουν πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων για τα ψηφοδέλτια του κόμματος στην Αττική.

Α΄Αθήνας: Ισχυρός παίκτης στην εκλογική περιφέρεια είναι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής και εκ των βασικών υποστηρικτών του κ. Ανδρουλάκη στις πρόσφατες εσωκομματικές εκλογές Κώστας Σκανδαλίδης, ο οποίος θα διεκδικήσει την επανεκλογή του.  Οι εκλογολόγοι εκτιμούν ότι δύσκολα θα χάσει την πρωτιά και αυτήν τη φορά, με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει κάποια υποψηφιότητα – έκπληξη, αφού είναι γνωστό ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης αρέσκεται να αιφνιδιάζει.

Στο ίδιο ψηφοδέλτιο θα είναι και ο Παύλος Γερουλάνος, που υπήρξε και διεκδικητής της ηγεσίας του Κινήματος Αλλαγής. Διατηρεί σημαντικές δυνάμεις στην Α' Αθήνας, λόγω του δικτύου που ανέπτυξε ως υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, ενώ σταδιακά πυκνώνει τις εμφανίσεις του με μίνι περιοδείες στις γειτονιές του κέντρου της πρωτεύουσας.

Στην εν λόγω εκλογική περιφέρεια θεωρείται σίγουρη η υποψηφιότητα της Ρωξάνης Μπέη, δημοτική σύμβουλος Αθηναίων και κόρη του αείμνηστου δημάρχου Αθηναίων Δημήτρη Μπέη. Η Ρωξάνη Μπέη, η οποία ανήκει στο λεγόμενο «προεδρικό» στρατόπεδο, θεωρείται ένα πρόσωπο που σηματοδοτεί ουσιαστικά αυτό που θέλει πολιτικά και επικοινωνιακά να πετύχει ο κ. Ανδρουλάκης, αφού πρόκειται ουσιαστικά για ένα νέο αλλά και άφθαρτο πρόσωπο.

Στην εν λόγω Περιφέρεια θα πολιτευτεί ξανά ο δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων και Τομεάρχης Περιβάλλοντος του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Αποστολόπουλος. Δραστήριος, πολυπράγμων, διεκδικητικός και μαχητικός στην ανάδειξη και αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν στο κέντρο και τις γειτονιές της Αθήνας.

Σταυρό προτίμησης θα διεκδικήσουν, επίσης, ο Δημήτρης Οικονόμου, γιος του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Παντελή Οικονόμου, η πρώην αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής Ζέφη Δημαδάμα, η Πόπη Γιαννοπούλου και η εκπαιδευτικός Σοφία Πουλοπούλου. Άγνωστο το αν θα πολιτευτεί ξανά ο Σπύρος Καρανικόλας, καθώς σήμερα δείχνει αποστασιοποιημένος από τα τεκταινόμενα στο Κίνημα Αλλαγής.

Οι τρεις τομείς της Β΄Αθηνών

Βόρειος Τομέας: H ισχυρή υποψηφιότητα θα είναι αυτή του Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος στις εκλογές του 2019 «σάρωσε», λαμβάνοντας 9.726 ψήφους και ήταν ο μοναδικός βουλευτής που εξέλεξε το κόμμα στη συγκεκριμένη περιφέρεια. Μάλιστα, ως υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος τον περασμένο Δεκέμβριο, επιβεβαίωσε τη διατήρηση της δυναμικής και της απήχησης στην εν λόγω περιοχή του λεκανοπεδίου, αφού οι υπόλοιποι διεκδικητές είδαν την… πλάτη του.

Πιθανότατα θα δηλώσει εκ νέου υποψηφιότητα ο πρώην Γραμματέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Κώστας Πανταζής, ο οποίος ήταν ο «στρατηγός» της προεκλογικής καμπάνιας του Παύλου Γερουλάνου για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής. Επενδύει κυρίως στις καλές σχέσεις που διατηρεί με ένα μεγάλο κομμάτι του κομματικού μηχανισμού της περιοχής, αλλά και στις πολύ καλές προσβάσεις σε αυτοδιοικητικά και συνδικαλιστικά δίκτυα.

Σίγουρη θεωρείται η εκ νέου υποψηφιότητα της δασκάλας Αλεξάνδρας Σαγρή, η οποία μετείχε στο στενό επιτελείο του Ανδρέα Λοβέρδου κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για την ηγεσία.

Υποψήφιοι θα είναι και πάλι ο Γραμματέας Επικοινωνίας του Κινήματος Αλλαγής Πάνος Βλάχος και η Ρένια Ζαρκαδούλα. Επίσης ακούγονται έντονα τα ονόματα του συνταγματολόγου Κώστα Μποτόπουλου, της πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Κατερίνας Μπατζελή, τη Μιλένας Αποστολάκη, του δημάρχου Βριλησσίων Ξένου Μανιατογιάννη και του αντιπροέδρου του Συνδέσμου Πρατηριούχων και Εμπόρων Καυσίμων, Γιώργου Ασμάτογλου

Νότιος Τομέας: Το ψηφοδέλτιο στην εν λόγω περιφέρεια θα ενισχυθεί με νέες προσθήκες, καθώς επιχειρείται ριζική ανανέωση σε πρόσωπα, ενώ η άνοδος των ποσοστών του ΚΙΝ.ΑΛ. δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μπορεί να εκλέξει δύο βουλευτές. 

Δυνατή παίκτρια είναι η βουλευτίνα και πρώην στενή συνεργάτιδα της Φώφης Γεννηματά Τόνια Αντωνίου, η οποία θα διεκδικήσει με αξιώσεις την επανεκλογή της. Έχει γερές «ρίζες» στον κομματικό μηχανισμό της περιοχής και το κυριότερο έχει αποδειχθεί σκληρό καρύδι στις εκλογικές αναμετρήσεις.

Το βάπτισμα του πυρός στην εκλογική αρένα αναμένεται να πάρει ο Στέφανος Ξεκαλάκης, που επί χρόνια βρίσκεται στο πλευρό του Νίκου Ανδρουλάκη. Έχοντας σαν παρακαταθήκη την οργανωτική εμπειρία που αποκόμισε από τη θητεία του στη θέση του Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, έχει ήδη ξεκινήσει τον προεκλογικό του αγώνα, στήνοντας κομματικούς πυρήνες υποστηρικτών.

Πρεμιέρα στην εν λόγω Περιφέρεια θα κάνει ο υποψήφιος για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και πρώην εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής Παύλος Χρηστίδης, ο οποίος ήδη έχει ξεκινήσει τις επαφές. 

Στο ψηφοδέλτιο ακούγεται πως θα είναι και πάλι ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, που είχε στηρίξει στον Ανδρέα Λοβέρδο στην πρόσφατη εσωκομματική μάχη, ο στενός συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου Γιώργος Πεταλωτής, καθώς και η Κατερίνα Βαλαβάνη, η οποία στις εκλογές του 2019 πλασαρίστηκε στην πρώτη πεντάδα. Για τον ίδιο Τομέα ακούγεται η υποψηφιότητα της πρώην αντιδημάρχου Ταύρου – Μοσχάτου Μαρίας Τσέλιου, ενώ είναι πιθανό να πολιτευτεί και η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής Αναστασία Σιμητροπούλου. Πιθανόν υποψήφια θα είναι εκ νέου και η Μαρία Μισέντου, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής και κεντρικό στέλεχος της ΕΔΕΜ.

Δυτικός Τομέας: Ισχυρό αποτύπωμα στην περιοχή έχει η νυν βουλευτίνα Νάντια Γιαννακοπούλου, η οποία όμως θα κληθεί να αντιμετωπίσει ξανά τον εξίσου ισχυρό πολιτικά Μιχάλη Καρχιμάκη, σε μια αναμέτρηση ανοιχτή σε κάθε αποτέλεσμα. Στις γυναικείες υποψηφιότητες αναµένεται να συγκαταλεχθεί και η Νανά Βρυώνη, ένα νέο πρόσωπο, µε αναφορά στο περιβάλλον Ανδρουλάκη. Άλλο ένα πρόσωπο που φαίνεται να έχει «κλειδώσει» είναι ο Ηρακλής Δρούλιας, ο οποίος μετείχε στο στενό επιτελείο του Νίκου Ανδρουλάκη κατά την διάρκεια της εσωκομματικής μάχης.

Ανατολική και Δυτική Αττική

Ανατολική Αττική: H ισχυρή υποψηφιότητα θα είναι αυτή του 30χρονου Γραμματέα του Κινήματος Αλλαγής Μανώλη Χριστοδουλάκη, ο οποίος εδώ και πολύ καιρό «οργώνει» τους δήμους της περιφέρειας, πραγματοποιώντας επαφές με κομματικά στελέχη και ψηφοφόρους. Άλλα στελέχη που φαίνεται να έχουν «κλειδώσει» είναι ο «ανδρουλακικός» Γιάννης Σμέρος, γιος του πρώην δημάρχου Παλλήνης Γιώργου Σμέρου, η δικηγόρος και δημοσιογράφος Βάσια Αναστασίου, ο Σπύρος Βρεττός και ο Λάζαρος Καραούλης από τη Νέα Μάκρη.

Επίσης, ψηφοδέλτιο λέγεται ότι θα ενταχθούν η Ερση Κόκκοτα και ο Παντελής Ασπραδάκης. Ερωτηματικό παραμένει η εκ νέου υποψηφιότητα της Εύης Χριστοφιλοπούλου, που ήταν πρώτη σε σταυρούς στις εκλογές του 2019, αλλά το Κίνημα Αλλαγής δεν έβγαλε την έδρα. Μετά από μία μακρά περίοδο πολιτικής και κομματικής αποστασιοποίησης, η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ φέρεται να προετοιμάζει την επαναφορά της και ίσως να την δούμε κατά πάσα πιθανότητα και πάλι υποψήφια.

Δυτική Αττική: Στην εν λόγω περιφέρεια η εικόνα είναι ακόμη πολύ ρευστή. Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η υποψηφιότητα που θεωρείται «κλειδωμένη» είναι του νεαρού δικηγόρου Μηνά Αναστασάκη, με καταγωγή από το Ηράκλειο Κρήτης και έδρα την Ελευσίνα, ο οποίος στις εσωκομματικές εκλογές στήριξε την υποψηφιότητα του Γιώργου Παπανδρέου. Ενδιαφέρον για μια θέση στο ψηφοδέλτιο φέρεται να έχει επιδείξει ο Αντώνης Υψηλάντης, ενώ ερωτηματικό παραμένει το αν θα είναι εκ νέου υποψήφιος ο Άγγελος Λιόσης.

Α΄ Πειραιά: Ένα από τα πρόσωπα που έχουν βολιδοσκοπηθεί είναι ο πρώην βουλευτής και αντιδήμαρχος Πειραιά Δημήτρης Καρύδης, ο οποίος είχε στηρίξει την υποψηφιότητα Ανδρουλάκη. Επίσης ακούγονται τα ονόµατα του επιχειρηματία Λευτέρη Χρυσοφάκη, του δικηγόρου Βασίλη Κατσαφάδου και του Λάζαρου Αθανασιάδη, ενώ από τη νέα γενιά σίγουρη θεωρείται η υποψηφιότητα της Μάρας Κουκουδάκη, στενής συνεργάτιδας του Νίκου Ανδρουλάκη, η οποία πλέον έχει ρόλο-κλειδί στη Χαριλάου Τρικούπη. Πιθανή και η υποψηφιότητα του προέδρου της ΕΔΕΜ Απόστολου Πόντα.

Β Πειραιά: Δεδομένη θεωρείται η εκ νέου υποψηφιότητα του «παπανδρεϊκού» Δημήτρη Διαμαντίδη, ενώ δεν αποκλείεται να ριχτεί εκ νέου στη μάχη του σταυρού και ο γενικός διευθυντής ειδήσεων και ενημέρωσης του Mega Σταμάτης Μαλέλης, αν τελικά δεν πολιτευθεί στην Λέσβο. Έντονα ακούγεται και το όνομα του γιατρού Γιάννη Τσούτσα.