Η εξαγγελία του πρωθυπουργού στο φόρουµ του «Οικονοµικού Ταχυδρόµου» περί πιθανής µείωσης του φόρου στα τρόφιµα ήταν το αποτέλεσµα των έντονων ζυµώσεων που λαµβάνουν χώρα στο Μέγαρο Μαξίµου το τελευταίο διάστηµα -και ιδίως, φυσικά, µετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία- για την αντιµετώπιση της ενεργειακής κρίσης και των συνεπακόλουθων ανατιµήσεων σε προϊόντα πρώτης ανάγκης.

Όπως γίνεται αντιληπτό, οι κυβερνητικές αποφάσεις και ενέργειες έχουν δυναµικό χαρακτήρα, ανάλογα µε την πορεία των εξελίξεων και των δηµοσιονοµικών δεικτών, γεγονός που εξηγεί και το ορθάνοικτο παράθυρο που άφησε ο πρωθυπουργός σχετικά µε τη συγκεκριµένη πρωτοβουλία, αν και αρχικώς δεν βρισκόταν στο πακέτο στήριξης που είχε ανακοινωθεί.
 

Οι μετρήσεις

Το µόνο βέβαιο είναι ότι στην κατεύθυνση αυτή οδήγησαν και τα ευρήµατα των µετρήσεων, που καταδείκνυαν ότι, παρά την αντοχή που επιδεικνύει το κυβερνών κόµµα και προσωπικά ο πρωθυπουργός έναντι των διαδοχικών κρίσεων που σηµαδεύουν τη διακυβέρνησή του, οι πολίτες κάθε άλλο παρά επαρκή χαρακτήριζαν τα µέτρα ενάντια στην ακρίβεια.

Επρόκειτο, άλλωστε, και για τη δικαίωση εκείνων των συνοµιλητών του πρωθυπουργού που υποστήριζαν ότι µια οριζόντια παρέµβαση, που θα αφορά το σύνολο της κοινωνίας, είναι απαραίτητη και για πρακτικούς και για πολιτικούς λόγους. Αρχικώς είχε γίνει κουβέντα για τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιµα, ωστόσο η προοπτική αυτή απορρίφθηκε.

Ικανοποίηση

Οι εν λόγω κύκλοι, πάντως, µη µπορώντας να κρύψουν την ικανοποίησή τους για την ήττα -όπως λένε της λογικής που προέβαλλαν τις προηγούµενες ηµέρες κορυφαίοι κυβερνητικοί παράγοντες, όπως ο Ακης Σκέρτσος (που είχε κάνει και σχετική ανάρτηση στο Facebook) και ο Αλεξ Πατέλης, στη βάση της απολύτως επιβεβλημένης, σε κάθε περίπτωση, ορθολογικής δηµοσιονοµικής λειτουργίας αυτή την κρίσιµη περίοδο, διαµηνύουν ότι ο φόρος στα τρόφιµα συνιστά ακόµα πιο ηχηρό µήνυµα σε σχέση µε τον ΕΦΚ, καθώς υπενθυµίζει την προσήλωση του πρωθυπουργού σε θέµατα φορολογικής ελάφρυνσης.

*Δημοσιεύτηκε στο Secret στις 2 Απριλίου 2022.