Συνεχίζει την προσπάθεια ο ΣΥΡΙΖΑ να πατάει σε δύο βάρκες σε σχέση με τον πόλεμο που μαίνεται για τρίτη εβδομάδα στην Ουκρανία. Αν και με καθυστέρηση, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έβγαλε ανακοίνωση για την επίθεση στο θέατρο της Μαριούπολης, που έχει συγκλονίσει τον πλανήτη.

Στην ανακοίνωση, όμως δεν υπάρχει η λέξη Ρωσία! Το δε θέατρο, όπως γράφουν οι τομείς πολιτισμού του κόμματος και της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινή τους ανακοίνωση, «βομβαρδίστηκε»Από μόνο του άραγε;

Ιδού ολόκληρη η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, που μοιάζει να φοβάται να ψελλίσει κάτι για τις ευθύνες της Ρωσίας:

«Ένας εμβληματικός χώρος πολιτισμού που είχε μετατραπεί σε καταφύγιο αμάχων, βομβαρδίστηκε μέσα σε λίγα λεπτά. Ο απολογισμός είναι τραγικός: ανθρώπινες απώλειες αμάχων και ολική καταστροφή ενός σημαντικού πολιτιστικού μνημείου στο κέντρο της Μαριούπολης.

Ένα αποτρόπαιο έγκλημα πολέμου που συνεχίζεται ενώ πολίτες βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια. Οι εικόνες φρίκης προκαλούν οργή. Ιδίως η σπαρακτική εικόνα όπου φαίνεται γύρω από το θέατρο να είναι γραμμένη η λέξη «παιδιά» ώστε να μην δεχθεί επίθεση από τους εισβολείς.

Σήμερα μετρώνται απώλειες αμάχων αλλά και η βεβήλωση της ιστορίας και του πολιτισμού.

Ο χθεσινός βομβαρδισμός του ιστορικού θεάτρου της Μαριούπολης υπογραμμίζει την καθολική βαρβαρότητα του πολέμου. Δημόσια κτίρια, μαιευτήρια, νοσοκομεία, θέατρα ισοπεδώνονται μετατρέποντας τις ζωντανές πόλεις του χθες στα έρημα τοπία του σήμερα.

Ο πολιτισμός δεν πρέπει να σιγήσει, για να νικήσει η ζωή. Είναι αναγκαίο να υψώσουμε το ανάστημά μας και να διεκδικήσουμε την άμεση παύση του πολέμου, την καταδίκη της εισβολής, τη διασφάλιση της ειρήνης.

Η ελληνική Πολιτεία οφείλει να δείξει έμπρακτα την αλληλεγγύη της στους καλλιτέχνες, στους δημιουργούς, στους ανθρώπους της δοκιμαζόμενης Μαριούπολης.»