Ο γνωστός δημοσιολόγος Σάββας Καλεντερίδης, πρώην ταγματάρχης της ΕΥΠ και αρνητικός πρωταγωνιστής στην υπόθεση προδοσίας του ηγέτη των Κούρδων Α. Οτσαλάν στους Τούρκους το 1999, καλό θα είναι κάποια στιγμή να μας εξηγήσει γιατί η Ρωσία -την οποία υπερασπίζεται στη βάση εκφοβιστικών επιχειρημάτων, σε αντιδιαστολή με τα εθνικά μας συμφέροντα, στην εισβολή της Ουκρανίας- δεν βοήθησε τον ίδιο εκείνη την εποχή, που συνόδευε τον «Από» στη Μόσχα.

Ο λόγος που ο ίδιος μαζί με τον Οτσαλάν κατέληξαν στην Κένυα τον Ιανουάριο του 1999 ήταν αποτέλεσμα της άρνησης της ρωσικής κυβέρνησης να τους δεχτεί στη Μόσχα. Έτσι δεν είναι, κύριε Καλεντερίδη; Ο Οτσαλάν έφυγε από την Αθήνα με προορισμό τη Ρωσία, αναζητώντας εκεί φιλοξενία και άσυλο για δεύτερη φορά, αν θυμάμαι καλά, και, επειδή η Μόσχα δεν σας δέχτηκε, σας γύρισαν πακέτο στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας και από εκεί βρεθήκατε στο Ναϊρόμπι, με τα γνωστά αποτελέσματα.

Δηλαδή την «αρπαγή» του Α. Οτσαλάν από τους Τούρκους. Κάνουμε αυτή την ιστορική αναδρομή όχι με σκοπό να επιρρίψουμε ευθύνες στον κ. Καλεντερίδη, πως μπορεί να πήρε στον λαιμό του τον ηγέτη των Κούρδων, διαβεβαιώνοντάς τον για τη ρωσική βοήθεια, αλλά για να καταδείξουμε την αφέλεια του ανδρός σε σχέση με τα σημερινά επιχειρήματα που προβάλλει για να προεξοφλήσει πως η χώρα μας θα πληρώσει ακριβά τη στήριξη στην Ουκρανία.

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο ‘’Secret’’ της εφημερίδας «Παραπολιτικά» στις 4/3