Ως καλεσμένος σε μεταμεσονύκτια εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού Alert, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μπαλάφας, εμφανίστηκε προβληματισμένος για τις εξελίξεις στην γεωπολιτική σκακιέρα και δεν έκρυψε τον φόβο του για την ασφάλεια και την εθνική κυριαρχία τόσο της Ελλάδας, όσο και της Κύπρου, με αφορμή τις τουρκικές προκλήσεις.

«Εγώ θεωρώ ότι άνοιξε το Κουτί της Πανδώρας, με την επέμβαση του Πούτιν, άνοιξαν οι ορέξεις, τίποτα δεν αποκλείεται πλέον. Δεν μπορεί κανείς εξ ημών να πει μετά βεβαιότητας ότι αποκλείεται να κάνει η Τουρκία οποιαδήποτε τέτοια ενέργεια», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Διαφορετική εκτίμηση

Πάντως ο κ. Μπαλάφας φαίνεται πως εκτιμούσε διαφορετικά την κατάσταση στο παρελθόν. Με φράσεις όπως «θα περικόψουμε ισχυρότατα τις εξοπλιστικές δαπάνες, με την Τουρκία θα το ρισκάρουμε», ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είχε προκαλέσει παλαιότερα έντονες αντιδράσεις, «Η αλληλεγγύη των λαών δε θα επιτρέψει στην Τουρκία να εισβάλλει στην Ελλάδα», ήταν η λογική του το 2012.

Ωστόσο τα τελευταία δραματικά γεγονότα, φαίνεται πως έχουν προβληματίσει τον κ. Μπαλάφα και τον οδήγησαν στην αναθεώρηση των όσων υποστήριζε παλαιότερα.