Ένα βήμα πριν από τη συγκρότηση Ειδικού Δικαστηρίου βρίσκεται πλέον η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης που αφορά το σκοτεινό παρασκήνιο του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες του 2016. Μετά την ολοκλήρωση της απολογίας του πρώην υπουργού Eπικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παππά, η ανάκριση πρόκειται να κλείσει και η δικογραφία θα παραδοθεί στο Ειδικό Δικαστικό Συμβούλιο του νόμου περί ευθύνης υπουργών, προκειμένου με βούλευμά του να αποφανθεί αν ο πρώην υπουργός θα καθίσει στο εδώλιο του Ειδικού Δικαστηρίου.

Το Δικαστικό Συμβούλιο θα κρίνει επίσης αν πρέπει να παραπεμφθεί σε δίκη και ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας, ο οποίος ήταν εκείνος που με την κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς το καλοκαίρι του 2020 άνοιξε τον κύκλο διερεύνησης της υπόθεσης. Ο Νίκος Παππάς κατηγορείται για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος. Σύμφωνα με όσα έχει καταγγείλει ο επιχειρηματίας στη μηνυτήρια αναφορά του, στα υπομνήματά του και στις καταθέσεις του στις δικαστικές Αρχές, ο τότε υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, ήταν αυτός που έφερε σε επαφή όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και οργάνωσε τις κινήσεις έτσι ώστε να υπάρξει μια εικονική συμφωνία ανάμεσα στον Χρήστο Καλογρίτσα και τον λιβανέζικο κατασκευαστικό όμιλο CCC, για να συμμετάσχει στον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών.

Απώτερος στόχος, όπως κατήγγειλε o επιχειρηματίας, ήταν η τότε κυβέρνηση να αποκτήσει ένα πλήρως ελεγχόμενο κανάλι, πανελλαδικής εμβέλειας. Όταν θα ολοκληρωνόταν ο διαγωνισμός και θα αποκτούσαν την πολυπόθητη άδεια, όπως έχει αναφέρει ο Χρήστος Καλογρίτσας, ο Νίκος Παππάς θα είχε στο τιμόνι του καναλιού δικούς του ανθρώπους. Ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, από την πλευρά του, κάνει λόγο για κατασκευασμένες από τους πολιτικούς διώκτες του κατηγορίες και προσπάθεια εργαλειοποίησης της Δικαιοσύνης.

«Αναμοχλεύθηκαν απλώς και μόνον οι γνωστοί ψευδείς ισχυρισμοί και αναδείχτηκαν γεγονότα που αδιαμφισβήτητα αποδεικνύουν ότι υπερασπίστηκα το δημόσιο συμφέρον εκεί που για πολλά χρόνια άλλοι πολιτικοί και δημόσιοι λειτουργοί το άφηναν χωρίς προστασία να κάμπτεται υπό το βάρος και προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων», ανέφερε ο Νίκος Παππάς με την ολοκλήρωση της ανακριτικής διαδικασίας.

Πλέον, όπως προαναφέρθηκε, μετά το πέρας της κύριας ανάκρισης η δικογραφία θα διαβιβαστεί στην εισαγγελέα του Δικαστικού Συμβουλίου, Γ. Αδειλίνη, η οποία έχει τη δυνατότητα να την επιστρέψει στην ανακρίτρια για συμπλήρωση ή να την υποβάλει με πρότασή της στο Συμβούλιο, το οποίο και θα αποφασίσει οριστικά για τη συγκρότηση ή μη Ειδικού Δικαστηρίου.

Στο μεταξύ, ολοκληρώνεται τις επόμενες εβδομάδες και πιθανότατα πριν από το Πάσχα η κύρια ανάκριση για το «Ρασπούτιν-gate». Η ανακρίτρια του Ειδικού Δικαστηρίου του νόμου περί ευθύνης υπουργών, Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου, απέστειλε κλήση προς απολογία στον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, για τις 15 Μαρτίου.

Νωρίτερα είναι προγραμματισμένες οι απολογίες του εκδότη Γιάννη Φιλιππάκη, στις 10 Μαρτίου, και του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη, στις 11 Μαρτίου, οι οποίοι ήδη έχουν λάβει δύο προθεσμίες.

*Δημοσιεύθηκε στo ένθετο ‘’Secret’’ της εφημερίδας «Παραπολιτικά» στις 26/2