Στοχοποιώντας τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να αποδομήσει το κυβερνητικό αφήγημα ότι η ακρίβεια και οι αυξήσεις στην ενέργεια είναι παγκόσμιο φαινόμενο.

Χθες κατά την διάρκεια της περιοδείας τον Βύρωνα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε χαρακτηριστικά «Ο κ. Μητσοτάκης είναι κλεισμένος σε ένα γυάλινο κλουβί. Δεν τολμά να περπατήσει σε καμιά συνοικία, σε καμιά αγορά, εκτός αν έχει ισχυρή αστυνομική δύναμη.

Οφείλει όμως να κατανοήσει: 
Δημιούργησε αυτήν την κρίση, την πολλαπλασίασε, πριν πυκνώσουν τα σύννεφα του πολέμου στη γειτονιά μας. Με καταστροφικές επιλογές που έκανε. Με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, τη βίαιη απολιγνιτοποίηση, την αδυναμία να διαπραγματευθεί σε χαμηλότερη τιμή το φυσικό αέριο που αγοράζουμε 30% ακριβότερα από ό,τι η Βουλγαρία, με την απουσία ελέγχων στην αγορά και τη δημιουργία καρτέλ».

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για «Κατάσταση λεηλασίας στην αγορά και τα νοικοκυριά με λογαριασμούς και ακρίβεια σε είδη βασικής κατανάλωσης και επεσήμανε ότι αν δεν υπάρξει διέξοδος διέξοδος στο καθημερινό πρόβλημα θα οδηγηθούμε με μαθηματική ακρίβεια σε κοινωνική έκρηξη».

Ο πρώην πρωθυπουργός κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη εφόσον δεν το κατανοεί την κατάσταση των πολιτών –όπως είπε -, να συνειδητοποιήσει ότι είναι καλύτερο και για τον ίδιο, η άμεση προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία. Να φύγει αξιοπρεπώς και να δοθεί η δυνατότητα σε μία προοδευτική κυβέρνηση να στηρίξει την κοινωνία και να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να ξαναβγάλουμε την οικονομία και την κοινωνία από αυτή τη βαθιά κρίση στην οποία την έβαλε 2,5 χρόνια τώρα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας».

Ο Αλέξης Τσίπρας άκουσε τα παράπονα των πολιτών οι οποίοι μεταξύ άλλων του είπαν: «Όλα είναι πολύ δύσκολα. Στηρίξτε τους μικρομεσαίους γιατί οι μικρομεσαίοι στηρίζουν την οικονομία».

«Δουλεύουμε για να πληρώνουμε τη ΔΕΗ. Έχει πέσει ο τζίρος, τα έξοδα έχουν αυξηθεί. Ο κόσμος δεν έχει λεφτά, δεν τρώει ψάρι , τι να πρωτοπληρώσει» αναρωτήθηκε ιχθυοπώλης που διατηρεί την επιχείρηση του 30 χρόνια τώρα. «Πιο δύσκολα είναι τώρα. Και τα μνημονιακά χρόνια ήταν δύσκολα, αλλά και τώρα χειρότερα. Από το κακό στο χειρότερο».

Αντίστοιχη η αγωνία και κρεοπώλη της περιοχής αφού όπως εξήγησε ο κόσμος δεν έχει λεφτά και δεν μπορεί να αγοράσει κρέας. Προβληματισμό και ανησυχία όμως προκάλεσαν και οι καταγγελίες των υπευθύνων στο κοινωνικό παντοπωλείο του δήμου που επισκέφθηκε ο Αλέξης Τσίπρας. Όπως ανάφερε ο υπεύθυνος της μονάδας «βλέπουμε να αυξάνεται ο κόσμος που έρχεται για τρόφιμα, να αυξάνεται η αστεγία, το πρόβλημα με την ΔΕΗ» και ταυτόχρονα όπως επεσήμανε δημιουργείται έντονο ψυχολογικό στρες στους πολίτες που το αντιμετωπίζουν με έξτρα συνεδρίες οι ψυχολόγοι της δομής. «Κάνουμε συνεδρίες 50 κάθε βδομάδα, κι έχουμε μπει και στα σχολεία» εξήγησε αφού όπως επεσήμανε λόγω της πανδημίας και της οικονομικής πίεσης έχουν αυξηθεί γενικά τα περιστατικά βίας και του bullying.