Σας έχω νεότερα από το πεδίο της κληρονομιάς του Τράγκα. Οπως μαθαίνω, ακατάπαυστα συνεχίζεται η διαμάχη ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα των κληρονόμων του «θείου» για το μοίρασμα της περιουσίας του εκλιπόντος δημοσιογράφου, που περιλαμβάνει τουλάχιστον δέκα ακίνητα σε Ελλάδα και εξωτερικό, αλλά και δεκάδες εκατομμύρια σε εταιρείες της αλλοδαπής.

Από τη μια, η σύζυγός του, Μαρία Καρρά, και ο πρώτος γιος του, Γιάννης Τράγκας, και από την άλλη ο δεύτερος γιος του, Φρέντυ Τράγκας. Εκτός από την κληρονομητέα περιουσία, οι δύο πλευρές ερίζουν και για το εφαρμοστέο Δίκαιο με βάση το οποίο θα γίνει το μοίρασμα, δεδομένου ότι πολλά από τα περιουσιακά στοιχεία βρίσκονται στο εξωτερικό.

Στο τραπέζι, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, έπεσε πρόταση από την πλευρά των δύο κληρονόμων να υπάρξει μια ειδική γνωμοδότηση, στην οποία θα συμφωνήσουν όλες οι πλευρές, προκειμένου να συμφωνηθεί ποιο είναι το εφαρμοστέο Δίκαιο. Και αυτό διότι υπάρχει ο κίνδυνος, εφόσον οι δύο πλευρές καταλήξουν στα δικαστήρια, να προκύψει εμπλοκή όχι ενός, αλλά τριών ή και περισσότερων εφαρμοστέων Δικαίων.

Ιθαγένεια

Στην Ελλάδα, το Κληρονομικό Δίκαιο διέπεται από την ιθαγένεια. Άρα, με δεδομένο ότι ο Γιώργος Τράγκας είχε την ελληνική ιθαγένεια, μία εκ των δύο πλευρών θα μπορούσε να προσφύγει στα ελληνικά δικαστήρια. Σε αυτή την περίπτωση, το δικαστήριο θα ανέβαλλε την εκδίκαση της υπόθεσης και θα ζητούσε γνωμοδότηση του Ινστιτούτου Διεθνούς και Αλλοδαπού Δικαίου για το ποιο Δίκαιο πρέπει να εφαρμοστεί.

Με δεδομένο ότι ο γνωστός δημοσιογράφος ήταν φορολογικός κάτοικος εξωτερικού, θα υπήρχε σύγκρουση νόμων, καθώς η διαδικασία θα πάγωνε στα ξένα δικαστήρια και ειδικότερα στο Δίκαιο του Μονακό, όπου ο εκλιπών διατηρούσε περιουσία και εταιρείες.

Περίπλοκα

Σε μια τέτοια περίπτωση, δικαστικής δηλαδή προσφυγής, τα πράγματα θα περιπλέκονταν ακόμα περισσότερο, καθώς στο παιχνίδι θα έμπαιναν και τα δικαστήρια των ΗΠΑ, όπου υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη πολυπλοκότητα. Και αυτό διότι το εφαρμοστέο Δίκαιο διαφέρει από πολιτεία σε πολιτεία. Με δεδομένο, λοιπόν, ότι εμφανίζονται ακίνητα σε Νέα Υόρκη, Μαϊάμι και Λας Βέγκας, είναι σχεδόν βέβαιο ότι η διαδικασία θα μπορούσε να κρατήσει ακόμα περισσότερο.

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 19 Φεβρουαρίου 2022.