Με το βλέμμα στραμμένο προς τις επόμενες δημοτικές εκλογές ήταν ο ανασχηματισμός που έκανε ο Κωνσταντίνος Ζέρβας. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης έχει δηλώσει ότι θα είναι υποψήφιος και την επόμενη φορά, ενώ έχει παραδεχτεί και τις δυσκολίες που έχει το εγχείρημα να διοικεί κανείς ύστερα από μια εκλογική διαδικασία που έγινε με την απλή αναλογική. Έτσι, ο Ζέρβας, που στον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών του 2019 είχε λάβει μόλις 15%, αναγκάστηκε να κάνει συμβιβασμούς και να χρησιμοποιήσει εκ νέου παίκτες από τους άλλους συνδυασμούς για να διοικήσει.

Την ίδια στιγμή -όπως και ο ίδιος κατά καιρούς έχει παραδεχτεί-, η ομάδα του δεν έχει καλό «πάγκο». Έτσι, οι αλλαγές ήταν λίγες. Με στόχο σχεδόν δυόμισι χρόνια μετά την ανάληψη της διοίκησης να κάνει ένα restart, να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα και να πορευτεί δυναμικά έως τις επόμενες εκλογές. Βασικός κερδισμένος του ανασχηματισμού ήταν ο Κώστας Ιακώβου. Είναι ο νέος αντιδήμαρχος Καθαριότητας, που αναλαμβάνει και τον πιο κρίσιμο τομέα για τη μάχη της καθημερινότητας, στον οποίο ο Ζέρβας επιθυμεί να έχει καλύτερες αποδόσεις.

Εκτός σχήματος βρέθηκε ο Αλέξανδρος Μπαρμπουνάκης, ίσως και λόγω πολλών επαγγελματικών υποχρεώσεων. Εκτός σχήματος αντιδημάρχων και τελικά χαμένος ήταν και ο Χάρης Αηδονόπουλος, ο οποίος ας μην ξεχνάμε πως διετέλεσε και υποψήφιος δήμαρχος κόντρα στον Ζέρβα και υποβαθμίστηκε αναλαμβάνοντας την προεδρία του Κέντρου Πολιτισμού Θεσσαλονίκης.

Αντίθετα, στις θέσεις τους και τελικά ισχυροποιημένοι είναι οι επίσης υποψήφιοι δήμαρχοι και αντίπαλοι του Ζέρβα, Πέτρος Λεκάκης και ο «γαλάζιος» Μάκης Κυριζίδης, ως αντιδήμαρχος. Από τις αλλαγές προκύπτει και αναβάθμιση της ωραίας αντιδημάρχου Πολιτισμού-Τουρισμού, Μαρίας Καραγιάννη. Νέος παίκτης, ο προερχόμενος από την παράταξη του Νίκου Ταχιάου, Ερωτόκριτος Θεοτοκάτος, ο οποίος αναλαμβάνει αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, καθώς των θεμάτων διαχείρισης των κοιμητηρίων. Προέρχεται από το πατριωτικό κομμάτι της Ν.Δ. και ήταν παλαιότερα, επί Κώστα Καραμανλή, υποψήφιος βουλευτής στην Α’ Θεσσαλονίκης.

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο ''Secret'' της εφημερίδας «Παραπολιτικά» στις 15/1