Ήταν παραμονή των Χριστουγέννων του 2015 όταν δημοσιεύτηκε η τελευταία δημοσκόπηση εκείνης της χρονιάς, ενώ έμεναν λίγες ημέρες για τον δεύτερο – και τελικό– γύρο της εσωκομματικής αναμέτρησης στη Νέα Δημοκρατία για την ανάδειξη νέου προέδρου. Η μέτρηση έδινε διαφορά περίπου μίας μονάδας υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ. Στις 10 Ιανουαρίου του 2016, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικράτησε με 52,43% και 173.297 ψήφους του Ευάγγελου Μεϊμαράκη, που συγκέντρωσε 47,57% και 157.224 ψήφους. Το Σάββατο 16 Ιανουαρίου τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» δημοσίευσαν την πρώτη δημοσκόπηση μετά την εκλογή νέου προέδρου στη Ν.Δ. και η «γαλάζια» παράταξη απέκτησε για πρώτη φορά προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Από τότε μέχρι και σήμερα, έξι χρόνια μετά την ανάληψη της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας από τον κ. Μητσοτάκη, το προβάδισμα σε όλες ανεξαιρέτως τις μετρήσεις –και φυσικά στις τρεις κάλπες του 2019– ήταν σταθερά υπέρ της Ν.Δ., η οποία επέλεξε, λόγω της βαριάς σκιάς που εξακολουθεί να απλώνει η πανδημία του κοροναϊού, να μη γιορτάσει ούτε να αναδείξει την έκτη επέτειο της εκλογής του κ. Μητσοτάκη στην προεδρία του κόμματος. Πώς ξεκίνησε, όμως, και πώς εξελίχθηκε αυτή η πολιτική κυριαρχία που πέτυχε; Πρώτο μέλημα ήταν η ενότητα του κόμματος. Η Νέα Δημοκρατία έχει ουσιαστικά μια παράδοση εσωκομματικών αναταραχών μετά την εκλογή νέου προέδρου: Ο Κωστής Στεφανόπουλος (ηττήθηκε από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη) αποχώρησε και ίδρυσε τη ΔΗ.ΑΝΑ., ο Γιώργος Σουφλιάς (ηττήθηκε από τον Κώστα Καραμανλή) διεγράφη, η Ντόρα Μπακογιάννη (ηττήθηκε από τον Αντώνη Σαμαρά), το ίδιο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέπτυξε μια σταθερά καλή σχέση και συνεργασία με τους κ. Καραμανλή, Σαμαρά και Μεϊμαράκη, με τον τελευταίο μάλιστα να γίνεται πρόεδρος του συνεδρίου της Ν.Δ., να μπαίνει επικεφαλής στη μάχη των ευρωεκλογών του Μαΐου του 2019 και να είναι έκτοτε ευρωβουλευτής.

Ένα δεύτερο σημείο-κλειδί ήταν η οργανωτική αναγέννηση και το «νοικοκύρεμα» της Νέας Δημοκρατίας, που σήμερα διαθέτει 140.000 ενεργά και οικονομικά ενήμερα μέλη, με νέα γραφεία στην οδό Πειραιώς, με τα κομματικά όργανα να συνέρχονται όλο αυτό το διάστημα τακτικότερα και τη στελεχική τους ανανέωση να είναι υψηλή, με αποκορύφωμα την πρόσφατη εκλογή του 33χρονου Παύλου Μαρινάκη ως νέου γραμματέα του κόμματος.

Βασικό σημείο βέβαια ήταν η πολιτική στρατηγική, που χωρίζεται σε δύο περιόδους: την πρώτη τριετία, αυτή της αντιπολίτευσης, με μια επίμονη και πολύμηνη καμπάνια, με άξονες τη μείωση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών, την ελάφρυνση της μεσαίας τάξης και την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας, αλλά και με έξυπνη στρατηγική σε κρίσιμα ζητήματα απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα. Τη δεύτερη (σχεδόν) τριετία, ως κυβέρνηση πλέον, η Ν.Δ. διαχειρίστηκε μεγάλες κρίσεις, με πρώτη αυτή του Μεταναστευτικού-Προσφυγικού και δεύτερη τα γεγονότα στον Έβρο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Επίσης, κλήθηκε να αντιμετωπίσει την πανδημία του κοροναϊού και ταυτόχρονα προχώρησε στην ψήφιση και υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, με αιχμή του δόρατος, μεταξύ άλλων, την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του Δημοσίου, τις μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, τις αλλαγές στα εργασιακά, τη μεταρρύθμιση τόσο στη σχολική όσο και στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση και τις συμφωνίες για ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο.

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο ''Secret'' της εφημερίδας «Παραπολιτικά» στις 15/1