Το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα γίνει πάση θυσία, ακόμα και με Όμικρον! Το διαμηνύουν κατηγορηματικά από την Κουμουνδούρου, ξεκαθαρίζοντας ότι, αν χρειαστεί, θα το κάνουν ακόμα και ψηφιακά! Γιατί τόση πρεμούρα, ξαφνικά, ενώ μέχρι πρότινος έψαχναν αφορμή να αναβληθεί; Η εκτίμηση που κάνουν είναι ότι το συνέδριο θα λειτουργήσει συσπειρωτικά. Επίσης, περιμένουν βελτιωμένες δημοσκοπήσεις, οπότε θεωρούν ότι θα ενισχυθεί η εικόνα του Τσίπρα απέναντι στις διάφορες ομάδες, συνιστώσες και «Ομπρέλες».

Μη φανταστείτε ότι περιμένουν αύξηση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ. Περιμένουν, όμως, μείωση των ποσοστών της Ν.Δ. και, άρα, κλείσιμο της «ψαλίδας». Με το που θα γίνει μονοψήφια η διαφορά, θα κατεβάσουν το αφήγημα ότι έρχεται η ώρα της ανατροπής.

Για να το θέσω διαφορετικά και να γίνω πιο κατανοητός: Ο Τσίπρας δεν έχει σκοπό να αφήσει την αρχηγική καρέκλα, παρά μόνο αν υποχρεωθεί. Και θα υποχρεωθεί, όχι αν το εκλογικό ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι χαμηλότερο από αυτό του 2019 (αυτό σχεδόν προεξοφλείται ακόμα και από τους «προεδρικούς»), αλλά μόνο εάν ο Μητσοτάκης βγει ξανά αυτοδύναμος στις δεύτερες εκλογές με την ενισχυμένη αναλογική. Οπότε, η μάχη θα δοθεί σε δύο μέτωπα: ένα το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ και το άλλο η μη αυτοδυναμία του Μητσοτάκη…

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο ‘’Secret’’ της εφημερίδας «Παραπολιτικά» στις 8/1