Στον ακήρυχτο «εμφύλιο» που έχει ξεσπάσει εδώ και καιρό στον ΣΥΡΙΖΑ η συζήτηση περί αναβολής του συνεδρίου αποτελεί ακόμα μία παράμετρο της διαλυτικής εσωστρέφειας που ταλανίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με φόντο τη μάχη για τη νομή της εξουσίας και, κυρίως, την κεκαλυμμένη υπονόμευση των πρωτοβουλιών του Αλ. Τσίπρα.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως το σενάριο περί αναβολής του συνεδρίου διακινήθηκε από την αριστερή πτέρυγα του κόμματος, δηλαδή τις ομάδες που συγκροτούν την περίφημη «Ομπρέλα», λίγες ημέρες μετά το αίτημα του Αλ. Τσίπρα για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Αυτή η τεράστια αντίφαση, δηλαδή από τη μια ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ζητά εθνικές εκλογές και από την άλλη να τίθεται υπό αίρεση το συνέδριο λόγω πανδημίας, μόνο ζημιά στο ηγετικό προφίλ του Αλ. Τσίπρα προκάλεσε και επιδείνωση της εσωτερικής αποσταθεροποίησης του κόμματος.

Η «Ομπρέλα»

Άλλωστε, η πλειονότητα των κορυφαίων στελεχών, που συμμετέχουν στην κίνηση «Ομπρέλα», από την ημέρα που ο Αλ. Τσίπρας υιοθέτησε «σκληρή γραμμή» απέναντι στην κυβέρνηση -κάτι που υπερασπιζόταν με θέρμη ο Π. Πολάκης, ζητώντας εκλογές εδώ και τώρα, απέφυγε να «προπαγανδίσει» με την ίδια ζέση και επιθετικότητα το αίτημα «Μητσοτάκη, παραιτήσου και κάνε εκλογές».

Τα πρόσωπα

Στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι Ευκλ. Τσακαλώτος, Ανδρ. Ξανθός, Ν. Φίλης, Ν. Βούτσης, Π. Σκουρλέτης, Δ. Βίτσας κ.ά. Ναι μεν δεν διαφώνησαν, αλλά στην τελευταία συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου ορισμένοι εξ αυτών άφησαν να εννοηθεί πως σε κάποιους τομείς, όπως στο θέμα της πανδημίας, θα πρέπει να μην είμαστε σε όλα απέναντι και όπου χρειάζεται συναίνεση να την προσφέρουμε. Κάτι που, ως τακτική, απορρίφθηκε. Παρά το γεγονός ότι πολλές είναι οι πληροφορίες που δεν δημοσιοποιούνται με απόλυτη ακρίβεια από τις «κλειστές» συνεδριάσεις της Κουμουνδούρου, εντούτοις η εικόνα που έχουν σχηματίσει στενοί συνεργάτες του Αλ. Τσίπρα, αλλά και βουλευτές του προεδρικού μπλοκ, μετά και την τελευταία, «προβοκατόρικη» διαρροή για αναβολή του συνεδρίου, είναι πως οι εσωκομματικοί αντίπαλοι του Αλ. Τσίπρα «επινοούν» διάφορα πολιτικά τρικ για να αποδυναμωθεί το αίτημα για πρόωρες εκλογές.

Η υπεράσπιση Τσίπρα

Την υπεράσπιση της θέσης για παραίτηση της κυβέρνησης και εκλογές εδώ και τώρα έχουν αναλάβει βουλευτές που ανήκουν στη σφαίρα επιρροής του Αλ. Τσίπρα και έχουν ως σημείο αναφοράς τον Ν. Παππά. Μάλιστα, σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους, τα στελέχη του προεδρικού μπλοκ υποστηρίζουν την άποψη πως «οι εσωκομματικοί αντίπαλοι του Αλ. Τσίπρα τον θέλουν συναινετικό απέναντι στον Κ. Μητσοτάκη, γιατί μια νέα ήττα του κόμματος θα διευκολύνει τα σχέδιά τους για αλλαγή ηγεσίας».

Μεταφέρεται η ένταση

Ο εσωκομματικός «εμφύλιος» δεν εξελίσσεται μόνο στα κορυφαία όργανα του κόμματος, αλλά έχει μεταφερθεί και στις οργανώσεις της βάσης. Ενδεικτικά της άγριας τροπής που έχουν πάρει τα πράγματα είναι τα όσα συνέβησαν στη συνεδρίαση της Νομαρχιακής Επιτροπής Α’ Αθήνας στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, όταν ένα στέλεχος προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ, ο Γ. Παναγιωτόπουλος, «φωτογράφισε» τον συντονιστή της οργάνωσης, Ν. Κούτση, ο οποίος ανήκει στην ομάδα των «53+» και στην «Ομπρέλα», πως «διακίνησε» στα μέλη της περιοχής ένα σημείωμα περί απόφασης του Πολιτικού Συμβουλίου για μετάθεση των ημερομηνιών του συνεδρίου.

Σκληροί χαρακτηρισμοί

Στη συζήτηση κυριάρχησε η ένταση και η ανταλλαγή σκληρών χαρακτηρισμών. Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο Ν. Κούτσης απείλησε τον Γ. Παναγιωτόπουλο με παραπομπή του στο Πειθαρχικό του κόμματος, επειδή «δημοσιοποίησε» το επίμαχο ενημερωτικό σημείωμα. Το συγκεκριμένο επεισόδιο μεταφέρθηκε και στα social media, όπου, για ακόμα μία φορά, «θριάμβευσε» η ανοιχτή σύγκρουση μεταξύ των ΠΑΣΟΚογενών του ΣΥΡΙΖΑ, που ανήκουν στο μπλοκ των «προεδρικών», και των στελεχών της αριστερής πτέρυγας.

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 8 Ιανουαρίου 2022.