«Συν ένα» γράφει εδώ και μερικές ημέρες η Θεσσαλονίκη στην κυβέρνηση. Ο λόγος για την τοποθέτηση του πρώην βουλευτή, Δημήτρη Γαλαμάτη, στη θέση του νέου γενικού γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, που είναι πια μια πραγματικότητα.

Ο «γαλάζιος» θεωρείται παλιό «καραμανλικό» στέλεχος (είχε διατελέσει πρόεδρος επί Κώστα Καραμανλή στην ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης), ενώ από την ίδια περίοδο χρονολογείται και η συνεργασία του στο Εκτελεστικό της νεολαιίστικης οργάνωσης με τον σημερινό του προϊστάμενο και κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου. Στα τέλη της δεκαετίας, ο Γαλαμάτης ήταν πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης και ο Οικονόμου πρόεδρος της πανελλαδικής ΟΝΝΕΔ.

Όσο για τα τελευταία χρόνια, ο Γαλαμάτης πλησίασε πολύ το «μητσοτακικό» στρατόπεδο, κάτι που έδειξε και η συμμετοχή του στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. στην Α’ Θεσσαλονίκης, στις εκλογές του 2019, που έγινε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή και ύστερα από πρόταση του σημερινού πρωθυπουργού. Η τοποθέτηση Γαλαμάτη σε αυτήν τη νευραλγική θέση αποτελεί και μια απάντηση του πρωθυπουργού στη συζήτηση που είχε ανοίξει λίγο μετά τον ανασχηματισμό του περασμένου Ιανουαρίου, περί της μικρής συμμετοχής της Θεσσαλονίκης στο κυβερνητικό σχήμα. Ήταν τότε που ακούστηκαν πολλές γκρίνιες και από τους βουλευτές, αλλά και από μερίδα τοπικών κομματικών παραγόντων, ότι η παρουσία της Ν.Δ. Θεσσαλονίκης στην κυβέρνηση Μητσοτάκη ήταν ισχνή. Για την ακρίβεια, μόνο μέσω του υφυπουργού Μακεδονίας - Θράκης, Σταύρου Καλαφάτη. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός είχε ακούσει απευθείας τα παράπονα, τα οποία είχε εκφράσει ο Κώστας Γκιουλέκας σε σύσκεψη με βουλευτές του νομού. Επακολούθησε η καλοκαιρινή αναβάθμιση του Θεσσαλονικιού, Γιώργου Καραγιάννη, ο οποίος στον ανασχηματισμό του Αυγούστου από γενικός γραμματέας στο υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών ορίστηκε στη θέση του υφυπουργού.

Με την τοποθέτηση του Δημήτρη Γαλαμάτη σε θέση γενικού γραμματέα η ενίσχυση της Θεσσαλονίκης στην κυβέρνηση επιβεβαιώνεται περαιτέρω, την ίδια στιγμή που στο κυβερνητικό σχήμα συμμετέχουν άλλοι δύο γενικοί γραμματείς που κατάγονται και δραστηριοποιούνται στη Θεσσαλονίκη: ο Αντώνης Οικονόμου στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας και ο Αλέξανδρος Κόπτσης στο υπουργείο Παιδείας.

Δημοσιεύτηκε στο Secret στις 8/1