Ο κακός χαμός γίνεται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ με τη διαφοροποίηση των Νίκου Φίλη και Ανδρέα Ξανθού από την «αντιπολίτευση των θανάτων». Το τελευταίο που μου είπε ακραιφνής προεδρικός είναι ότι και οι δύο «αντάρτες» έχουν αρχηγικές φιλοδοξίες. Ναι, καλά διαβάσατε.

Δεν ξέρω αν το ξέρουν οι ίδιοι (ότι έχουν αρχηγικές φιλοδοξίες), αλλά έτσι νομίζουν οι άνθρωποι του προέδρου. Οπότε, όπως λέει και ο Λουίτζι Πιραντέλο, «έτσι είναι, αν έτσι νομίζετε»… Κάποιοι στο περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα πιστεύουν ότι μετά τη διαφαινόμενη διπλή ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές ο πρόεδρος του κόμματος θα αμφισβητηθεί και την ηγεσία θα διεκδικήσουν, μεταξύ άλλων, και οι Νίκος Φίλης και Ανδρέας Ξανθός.

Σας έχω πει εδώ και καιρό ότι ο Παύλος Πολάκης θα θέσει υποψηφιότητα, αν ποτέ τεθεί θέμα αλλαγής ηγεσίας έπειτα από (αναγκαστική) παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα. Οπότε, προσδεθείτε! Η αλήθεια, όμως, είναι ότι, πριν φτάσουμε σε εκλογές και πιθανή ήττα, αναζητείται από την πλευρά Τσίπρα ένας εσωκομματικός «αντίπαλος» για την αρχηγία, για να του δοθεί άλλοθι να προχωρήσει σε επανεκλογή του από τη βάση. Έτσι ώστε να μην εξακολουθήσει να δίνει την εντύπωση ότι δεν τολμά αυτό που τόλμησαν -κατ’ επανάληψη- Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛ., επιτυγχάνοντας μεγάλη συμμετοχή.

Μια επανεκλογή από τη βάση θα ήταν μεγάλη πολιτική «αναβάπτιση» για τον Τσίπρα και είναι κάτι που ο ίδιος θα επιθυμούσε πολύ, αν μπορούσε να συμβεί πριν από τις εθνικές εκλογές.