Επεισοδιακά ολοκληρώθηκαν την Τρίτη οι εργασίες της Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Θράκης, με την ψήφιση του σχεδίου που είχε κατατεθεί εκ μέρους της πλειοψηφίας από την πρόεδρο της επιτροπής, Ντόρα Μπακογιάννη. Η επιτροπή δημιουργήθηκε μετά από πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, αναδεικνύοντας έτσι το έμπρακτο ενδιαφέρον του για την ακριτική περιοχή. Αξίζει να σημειωθεί ότι ολοκλήρωσε το έργο της μετά από 14 μήνες συνεδριάσεων, συναντήσεων με υπουργούς, ακροάσεων φορέων και επισκέψεων στην ακριτική περιοχή της Θράκης. Αλλά βέβαια και μετά πολλών εμποδίων και δυσκολιών, δεδομένης της υγειονομικής κρίσης και των περιορισμών που επιβλήθηκαν στις κοινοβουλευτικές συνεδριάσεις των επιτροπών.

Το σχέδιο που ψηφίστηκε φέρει τον τίτλο «Στρατηγικός σχεδιασμός για την ανάπτυξη της Αν. Μακεδονίας και Θράκης» και αποτελεί μια πολιτική πρόταση ολιστικής και μακροπρόθεσμης ανάπτυξης της ακριτικής περιοχής. Αντιμετωπίζει την έννοια της ανάπτυξης με σύγχρονους όρους, ως ένα οικοσύστημα πολλών παραγόντων. Το σχέδιο ισορροπεί μεταξύ της ενίσχυσης της οικονομικής δράσης (τεχνολογία, υποδομές, επενδύσεις, τουρισμός) και του εκσυγχρονισμού του παραγωγικού μοντέλου, ενώ ταυτόχρονα θέτει ως προτεραιότητα την αναβάθμιση της Παιδείας και της κοινωνικής ισότητας και την προάσπιση της διαφορετικότητας. Χαρακτηριστική είναι η σημασία που δίνεται στον πολιτισμό και την πολυπολιτισμικότητα της περιοχής ως εργαλείο βιώσιμης ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής.

Η Διακομματική Επιτροπή, παρά τις προσπάθειες της προέδρου της, δεν κατάφερε να καταλήξει σε ένα κείμενο έκθεσης κοινώς αποδεκτό από όλα τα κόμματα. Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 κατέθεσαν δικές τους προτάσεις. Ωστόσο, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία κατατέθηκε τρεις ώρες πριν από την τελευταία συνεδρίαση της επιτροπής, υιοθετεί εν πολλοίς την προσέγγιση της έκθεσης της Ν.Δ., με βασική διαφορά την ενσωμάτωση και απαρίθμηση παλιών νομοθετικών πρωτοβουλιών που ελήφθησαν κατά τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. (2015-2019). Η συνεδρίαση της Διακομματικής διήρκεσε δυόμισι ώρες και πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα, το οποίο όλα τα κόμματα αναγνώρισαν, ευχαριστώντας την πρόεδρο για τη συμβολή της σε αυτό. Μοναδική στιγμή που υψώθηκαν οι τόνοι αποτέλεσε η προκλητική δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, ο οποίος από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής είπε ότι η Τουρκία είναι ένα κοσμικό κράτος, εν αντιθέσει με την Ελλάδα, γεγονός που, όπως ήταν φυσικό, προκάλεσε αντιδράσεις και κατακρίθηκε ακόμη και από στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η δήλωση αυτή δεν ήταν δυνατόν να μείνει ασχολίαστη από την πρόεδρο της επιτροπής, Ντ. Μπακογιάννη, η οποία τον διέκοψε και ζήτησε να αναθεωρήσει και να ανακαλέσει τη δήλωσή του, την οποία και χαρακτήρισε απαράδεκτη.

Τελικώς, ο Χ. Ζεϊμπέκ επιχείρησε να ανασκευάσει, χωρίς όμως, είναι η αλήθεια, να μπορέσει να παρουσιάσει μια αξιόπιστη επιχειρηματολογία, ακόμη και με τη βοήθεια του Γ. Κατρούγκαλου, που προσπάθησε να μαζέψει τα ασυμμάζευτα…
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η έκθεση της Διακομματικής Επιτροπής θα παραδοθεί επισήμως στον πρόεδρο της Βουλής, Κ. Τασούλα, από την Ντ. Μπακογιάννη μέσα στις επόμενες ημέρες και θα αποσταλεί σε όλους τους αρχηγούς κομμάτων. Τέλος, από τις πιο σημαντικές προτάσεις της έκθεσης αποτελεί η δημιουργία μηχανισμού παρακολούθησης της εφαρμογής του αναπτυξιακού σχεδιασμού για τη Θράκη, ο οποίος αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το επόμενο χρονικό διάστημα.