«Αν μπορέσει, θα το αναβάλει». Αυτή την απάντηση μου έδωσε συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα στην ερώτηση αν είναι βέβαιο ότι θα γίνει το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. τον Φεβρουάριο.

Εξηγώ: Δεν θέλει να γίνει συνέδριο, πιέστηκε από την «Ομπρέλα» και αναγκάστηκε να το προγραμματίσει, γι’ αυτό, αν η πανδημία τού δώσει πρόσχημα, θα το αναβάλει. Το πρόβλημά του είναι ότι θα έχουν προηγηθεί η εκλογή ηγεσίας του ΚΙΝ.ΑΛ. από τη βάση και το Συνέδριο της Ν.Δ. τον Δεκέμβριο. Αρα, πώς όλοι θα τα καταφέρουν, εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ;

Εντάξει, το έχουμε καταλάβει ότι η πανδημία και η προβληματική διαχείρισή της από την κυβέρνηση αξιοποιούνται ως ευκαιρία αντιπολίτευσης, αλλά ότι θα γίνουν και ευκαιρία για επίλυση εσωκομματικών προβλημάτων ή και παραπομπή τους στο απώτατο μέλλον, αυτό πάει πολύ... Τέλος πάντων, μετέφερα την απάντηση που πήρα από συνεργάτη του Τσίπρα σε επιφανές στέλεχος της «Ομπρέλας» και σήκωσε το γάντι: «Μόνο πάνω από το πτώμα μας».

Δηλαδή, ούτε συζήτηση. Οι πιο «ψαγμένοι», πάντως, μου λένε ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά την εκλογή αρχηγού στο ΚΙΝ.ΑΛ. Τότε θα φανεί πώς διαμορφώνεται το ευρύτερο σκηνικό και αναλόγως θα αποφασίσει ο Τσίπρας αν δίνει προτεραιότητα στην εσωκομματική ειρήνη ή στη διεύρυνση μέσω σεναρίων «προοδευτικής διακυβέρνησης».