Ενδιαφέρουσες εξελίξεις σε ό,τι αφορά τη συγκρότηση των «γαλάζιων» ψηφοδελτίων κρύβουν οι επόμενοι μήνες. Και πιο συγκεκριμένα η 7η Ιανουαρίου.

Αυτό γιατί από εκείνη την ημέρα αρχίζει να μετρά ανάποδα η πορεία προς τις εκλογές, καθώς μπαίνουμε πια στο τελευταίο 18μηνο.

Η ημερομηνία έχει να κάνει με τα βουλευτικά κωλύματα που προβλέπει το Σύνταγμα γι’ αυτούς που θέλουν να εκλεγούν βουλευτές και κατέχουν κρατική θέση. Τι ισχύει για τα κωλύματα εκλογιμότητας;

Οτι αυτοί που θέλουν να θέσουν υποψηφιότητα για βουλευτές πρέπει να παραιτηθούν από τα κρατικά αξιώματά τους 18 μήνες πριν από τη συνταγματική ημερομηνία των επόμενων εθνικών εκλογών. Αν αναλογιστούμε ότι για τις επόμενες κάλπες αυτή η ημερομηνία είναι η 7η Ιουλίου του 2023, η προθεσμία για τις παραιτήσεις είναι η 7η Ιανουαρίου του 2022.

Τότε όλοι οι κρατικοί αξιωματούχοι πρέπει να παραιτηθούν, αλλιώς είναι ευάλωτοι σε κάθε ένταση για την εκλογιμότητά τους. Θυμίζουμε ότι έτσι έχασε την έδρα το 2000 ο Κ. Γκιουλέκας, καθώς, όταν εκλέχτηκε, ήταν δημοσιογράφος σε δημόσιο κανάλι.

Ποια είναι τα κυριότερα κωλύματα εκλογιμότητας, σύμφωνα με το Αρθρο 56; Αφορούν έμμισθους δημόσιους λειτουργούς και υπηρετούντες στις Ενοπλες Δυνάμεις και στα Σώματα Ασφαλείας, διοικητές, υποδιοικητές ή προέδρους Διοικητικών Συμβουλίων, διευθύνοντες ή εντεταλμένους συμβούλους Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου ή κρατικών Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου ή δημόσιων επιχειρήσεων ή επιχειρήσεων τη διοίκηση των οποίων ορίζει άμεσα ή έμμεσα το Δημόσιο.

Επίσης, γενικούς ή ειδικούς γραμματείς υπουργείων ή αυτοτελών Γενικών Γραμματειών ή Περιφερειών. Ποιους μπορεί να αφορούν όλα αυτά; Τους υποψήφιους βουλευτές του 2019 στην Α’ Θεσσαλονίκης Δ. Σταμάτη, Β. Νάκου, Ν. Ταχιάο και Αν. Τσαμπαζλή.

Γενικοί γραμματείς από τη Θεσσαλονίκη είναι ο Αντ. Οικονόμου (Εθνικής Αμυνας) και ο Α. Κόπτσης (Παιδείας), που δεν ενδιαφέρονται, ενώ δεν έχει πλέον κώλυμα εκλογιμότητας ο πρώην γ.γ. του υπουργείου Υποδομών, ο οποίος προήχθη σε υφυπουργό στο ίδιο υπουργείο, Γ. Καραγιάννης.

Ποιοι θα παραιτηθούν μένει να φανεί...