Σε συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε στο Στρατόπεδο Παπάγου, σύμφωνα με το στρατιωτικό πρωτόκολλο, η τελετή παράδοσης-παραλαβής καθηκόντων του υφυπουργού Εθνικής Αμυνας από τον Αλκιβιάδη Στεφανή στον διάδοχό του, μετά τον πρόσφατο ανασχηματισμό της κυβέρνησης, έως τότε υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά παρουσία του υπουργού Νίκου Παναγιωτόπουλου και σύσσωμης της στρατιωτικής ηγεσίας.

«Στη ζωή μου έχω επιλέξει να είμαι πάντα πολύ ειλικρινής... Θέλω να ομολογήσω ότι στέκομαι σήμερα εδώ με περισσή αμηχανία και ξεχωριστό συναίσθημα ευθύνης και καθήκοντος», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Χαρδαλιάς, επισημαίνοντας ότι «θα εργαστώ σκληρά. Θα δώσω τον καλύτερό μου εαυτό».

Η μετακίνηση του κ. Χαρδαλιά στο Πεντάγωνο, μετά και την περιπέτεια της υγείας του, δηλώνει για άλλη μία φορά τη στήριξη του πρωθυπουργού στον μέχρι πρότινος επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας. Οι δυο τους γνωρίζονται από το 2003, όταν ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωνε την υποψηφιότητά του για πρώτη φορά ως βουλευτής στη Β' Αθηνών και ο κ. Χαρδαλιάς εκλεγόταν για πρώτη φορά δήμαρχος Βύρωνα.

Τα επόμενα χρόνια, αντελήφθη από πρώτο χέρι ότι η πολιτική προστασία ήταν στην πραγματικότητα το μεράκι του νέου δημάρχου Βύρωνα. Από την πρώτη ημέρα της θητείας του μέχρι και την τελευταία, το 2014, ήταν παράλληλα πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ). Μαζί με εθελοντές, προσκόπους, πυροσβέστες, εργαζο μένους στον ΣΠΑΥ όργωσε το βουνό του Υμηττού όλα αυτά τα χρόνια, συμμετέχοντας διαρκώς σε περιπολίες, κλαδεύσεις, αναδασώσεις κ.λπ. Αυτά τα 11 χρόνια της εμπειρίας του αξιοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ορίζοντάς τον πρώτα γενικό γραμματέα για την πολιτική προστασία και στη συνέχεια υφυπουργό.

Και μετά την απόκτηση τεράστιας εμπειρίας στη διαχείριση κρίσεων, του ανέθεσε ένα άλλο σημαντικό πόστο, αυτό του υφυπουργού Εθνικής Αμυνας, επιβραβεύοντάς τον ουσιαστικά για την πολύμηνη, αποτελεσματική δουλειά του. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό το ακριβές «πακέτο» καθηκόντων που θα έχει ο κ. Χαρδαλιάς, καθώς αυτά καθορίζονται πάντα μετά από σχετική απόφαση του εκάστοτε υπουργού Εθνικής Αμυνας, που ακόμα δεν έχει εκδοθεί.

Ο προκάτοχός του, πάντως, είχε μια σειρά αρμοδιοτήτων για να αποφασίζει, όπως τη συγκρότηση, ανασυγκρότηση και διάλυση μονάδων και σχηματισμών των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων και των διακλαδικών μονάδων, την πολιτική για θέματα που αφορούν τη μέριμνα κατηγοριών στρατιωτικού προσωπικού, τον καθορισμό της υγειονομικής πολιτικής στον χώρο των Ε.Δ., την κατάσταση, ιεραρχία και τις προαγωγές των κατώτερων αξιωματικών, καθώς και τις μεταθέσεις/ τοποθετήσεις του κατώτερου στρατιωτικού προσωπικού.

Επίσης, εισηγείται και εφαρμόζει τη νομοθεσία που σχετίζεται με τα στρατολογικά θέματα, ανάπηρους πολέμου και ειρηνικής περιόδου, τα θύματα πολέμου, τους έφεδρους πολεμιστές και τους αγωνιστές Εθνικής Αντίστασης, θέματα Εθνοφυλακής, Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, τις λοιπές στρατιωτικές σχολές και κέντρα εκπαίδευσης. Επίσης, εγκρίνει, ελέγχει και υπογράφει συμβάσεις προμηθειών αμυντικού και μη αμυντικού υλικού, παροχής υπηρεσιών και εκτέλεσης έργων των Ε.Δ. μέχρι του ποσού των 10.000.000 ευρώ.