Καβγάς ξέσπασε ανάμεσα στον δημοσιογράφο και εκδότη Κώστα Βαξεβάνη και της δημοσιογράφου Έλενας Ακρίτα, για την υπουργοποίηση του Χρήστου Στυλιανίδη.

Μάλιστα, όπως σημείωσε η Έλενα Ακρίτα, η ευαισθησία της ήταν ιδιαίτερη, αφού ο δικός της πατέρας, ο Λουκής Ακρίτας, ήταν ο πρώτος Κύπριος που ανέλαβε υπουργός σε ελληνική κυβέρνηση, αφού υπήρξε υφυπουργός Παιδείας στην κυβέρνηση του Γεωργίου Παπανδρέου.

Το χρονικό της κόντρας

Η αρχή έγινε με τον Κώστα Βαξεβάνη να γράφει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε υπουργό από το «εξωτερικό».


Η απάντηση της Έλενας Ακρίτα:


«Κώστα Βαξεβάνη είσαι φάουλ. Αποκαλείς ξένο τον Κύπριο Χρήστο Στυλιανίδη και ως Ελληνοκύπρια θλίβομαι αφάνταστα με αυτό που διάβασα. Να σου θυμίσω ότι στην Ελλάδα έχουν υπουργοποιηθεί ήδη δύο Κύπριοι, ο πατέρας μου, Λουκής Ακρίτας, με την Ένωση Κέντρου, και ο Γιάννος Κρανιδιώτης, με το ΠΑΣΟΚ. Και οι δυο παρήγαγαν έργο σπουδαίο και τίμησαν και την Ελλάδα και την Κύπρο».


Η ανταπάντηση του Κώστα Βαξεβάνη:

«Αγαπητή Έλενα.
Οι Ελλαδίτες και η πλειοψηφία των Κυπρίων είναι Έλληνες. Ωστόσο Ελλάδα και Κύπρος αποτελούν ανεξάρτητα κράτη.

Ο Λουκής Ακρίτας, από τη δεκαετία του 1930, είχε πολιτογραφηθεί Έλληνας της Ελλάδας. Ζούσε στην Ελλάδα, ίδρυσε αντιστασιακή οργάνωση επί Κατοχής και εξελέγη βουλευτής. Ο Κρανιδιώτης επίσης, έζησε και πολιτεύτηκε στην Ελλάδα. Είναι η πρώτη φορά που πρωθυπουργός υπουργοποιεί πολίτη άλλου κράτους, σαν να κάνει ο Μαρινάκης μεταγραφή στον Ολυμπιακό.

Φαντάζεσαι να υπουργοποιεί Τούρκους πολίτες το ψευδοκράτος της Κύπρου; Καταλαβαίνω την προσωπική σου ευαισθησία, αλλά θα μου επιτρέψεις να πω ότι δεν έχουμε να κάνουμε με τον Ακρίτα, ούτε με τον Κρανιδιώτη. Έχουμε να κάνουμε με επιπολαιότητα, αλαζονεία και εγωκεντρική επικοινωνία ενός επικίνδυνου πρωθυπουργού. Αυτά από έναν Καλαμαρά.

Υ.Γ.: Το ξένος νομίζω καταλαβαίνεις πως δεν αφορά τη σχέση με τους Κύπριους αλλά το εκτός Ελλάδας».

Το τελικό σχόλιο της Έλενας Ακρίτα:


«Τυπικά Kostas έχεις δίκιο και το έγραψα, άλλωστε. Χωρίς ελληνική υπηκοότητα δεν μπορεί να υπουργοποιηθεί (άρθρο 55 προσόντα εκλογιμότητας. Απλά ως Ελληνοκύπρια εκείνο το “ξένος” μου έπεσε βαρύ στο θυμικό».