Την πάγια τακτική του να επιλέγει ανθρώπους για σημαντικά πόστα ανεξάρτητα από κομματικές τοποθετήσεις και πεποιθήσεις ακολούθησε ο πρωθυπουργός και στην ειδική επιτροπή που σύστησε για την οικονομική ανασυγκρότηση της Βόρειας Εύβοιας μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Συγκεκριμένα, επέλεξε τον πρώην υπουργό των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και επί πολλά χρόνια βουλευτή του κόμματος Σταύρο Μπένο. Εξηγώντας την απόφασή του, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Ενας πολιτικός που ως δήμαρχος είχε συνδεθεί με την αναμόρφωση της Καλαμάτας μετά τους καταστροφικούς σεισμούς το 1986. Ως υπουργός Εσωτερικών καθιέρωσε τον θεσμό των ΚΕΠ, αλλά πάνω από όλα ως ενεργός πολίτης έχει αποδείξει την ευαισθησία του, εργαζόμενος για την προστασία του περιβάλλοντος και του πολιτιστικού περιβάλλοντος, ειδικά για την ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων μας. Εχει
την πείρα και το όραμα για να πετύχει αυτό που θέλουμε».

Ο Σταύρος Μπένος, όπως φάνηκε από τη δυσκολία των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που απέφυγαν οποιοδήποτε αρνητικό σχόλιο, αλλά και από τις θετικές αντιδράσεις στα social media, είναι μια προσωπικότητα ευρύτερης αποδοχής. Και τούτο ανεξάρτητα από το γεγονός ότι έχει διατελέσει μέλος των κυβερνήσεων του Ανδρέα Παπανδρέου και του Κώστα Σημίτη.

Συγκεκριμένα, έχει περάσει από τα υπουργεία Πολιτισμού, Αιγαίου και Εσωτερικών. Στο τελευταίο άφησε και το σημαντικότερο αποτύπωμά του ως κυβερνητικό στέλεχος, καθώς ταυτίστηκε με μία από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει έως τώρα στη Δημόσια Διοίκηση και η οποία δεν είναι άλλη από τη δημιουργία των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ). Ξεχωριστό είναι το αποτύπωμα του κ. Μπένου και στο πεδίο της Αυτοδιοίκησης, καθώς η θητεία του στον Δήμο της Καλαμάτας συνέπεσε με τους καταστροφικούς σεισμούς το 1986.

Ο Σταύρος Μπένος είναι σημείο αναφοράς για την πόλη και την ευρύτερη περιοχή, δεδομένου ότι η δημαρχιακή του θητεία συνδέθηκε με την πολεοδομική ανασυγκρότηση της Καλαμάτας και τη μετατροπή της σε μια πόλη-πρότυπο μετά τους σεισμούς. Εντονο είναι και το πολιτιστικό έργο του, μέσα από το σωματείο «Διάζωμα», του οποίου είναι εδώ και πολλά χρόνια πρόεδρος και το οποίο ασχολείται με την ανάδειξη και την προστασία των αρχαίων θεάτρων της χώρας.

Ο γεννημένος το 1947 Σταύρος Μπένος έχει αποχωρήσει εδώ και αρκετά χρόνια -συγκεκριμένα από το 2007- από την ενεργό πολιτική. Συμμετείχε, βεβαίως, σε διάφορες πρωτοβουλίες για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς, όπως αυτή των «58» το 2013. Στις πιέσεις και τις προτάσεις που είχε δεχτεί για ένταξη σε ψηφοδέλτια κομμάτων ή και σε κυβερνήσεις απαντούσε αρνητικά όλα τα προηγούμενα χρόνια.